Aktualitet dhe Lajme

Çmendet TikTok-u/ Ja misteri i tuneleve të sinagogave në New York

Share

Historia më e çuditshme që po qarkullon gjithanej por sidommos ne tik tok gjatë javës së kaluar për vitin 2024, është me siguri tuneli i fshehtë i komunitetit hebre. Ky tunel i fshehtë, i paligjshëm u zbulua nën selinë e komunitetit hebre Hasidic Chabad-Lubavitch në 770 Eastern Parkëay, Brooklyn, NY.

Nuk dihet se sa kohë ka që ekziston, ose pse është përdorur, megjithatë ka spekulime të shumta. Rabini Motti Seligson, një zëdhënës i Chabad, e quajti tunelin një akt mashtrimi nga “ekstremistët”.

Të tjerë argumentuan se sinagoga ishte e mbipopulluar prej kohësh dhe tuneli thjesht përfaqësonte të rinjtë e komunitetit që donin të shtonin komunitetin.

Në çdo rast, të martën, u publikuan në internet pamjet e një trazire në sinagogën Chabad, ndërsa oficerët e policisë mbyllën ndërtesën. 12  persona janë arrestuar që atëherë.

Videot u përhapën me shpejtësi në internet, duke prodhuar një sërë memesh, disa surrealiste  shumë antisemitike në mënyrë virulente dhe të tjera që lidhen me teoritë ekzistuese të konspiracionit.

Natyra misterioze dhe e pavarur e komuniteteve ortodokse hebreje i ka bërë prej kohësh ato një objektiv për trillime të tilla, një tendencë që shtrihet deri në shpifjet mesjetare të gjakut, siç ishte rasti i Simonit të Trentit në 1475.

Pamjet e objekteve, duke përfshirë atë që dukej të ishte një dyshek i njollosur me gjak që nxitën një furi spekulimesh.

Askush nuk e di se çfarë ndodhi në të vërtetë në atë sinagogë .

Ndërtesa në 770 Eastern Parkëay është qendra e një rrjeti global të “Shtëpive Chabad”, i themeluar dhe i lidhur me rabinin karizmatik Menachem M. Schneerson, i cili deri në vdekjen e tij në 1994, e cilësonte veten si lider i hebrenjve botërorë.

Gjatë jetës së tij, shumë ndjekës besuan se ai ishte Mesia, dhe AP raporton se disa ende mendojnë kështu, ose madje besojnë se Schneerson ende jeton. Në fund të fundit, komuniteti Chabad, Mesia dhe të gjithë, lulëzoi në zemër të Bruklinit.

Dhe përgjigja konspirative ndaj këtyre zbulimeve ka qenë në mënyrën e vet po aq e pavarur dhe fetare.

The post Çmendet TikTok-u/ Ja misteri i tuneleve të sinagogave në New York appeared first on Albeu.com.


Huazuar nga Albeu.com

Një kafe nga ju!

Back to top button