Aktualitet dhe Lajme

Një laps i thjeshtë mund t’ju ndihmojë të mbani gjallë bimët tuaja të shtëpisë

Share

Lulet dhe bimët e brendshme sjellin gjallëri dhe gëzim në shtëpinë ku ndodhen. Përveç kësaj, ato janë të dobishme sepse disa prej tyre kanë aftësinë për të pastruar ajrin nga grimcat e dëmshme. Çdo bimë kërkon kujdes dhe shpesh nuk jemi të sigurt nëse i kemi vendosur në vendin e duhur dhe nëse po marrin mjaftueshëm dritë dhe ujë.

Ekspertja e bimëve shtëpiake Kate Lindley zbuloi për Mirror sekretin për të mbajtur gjallë bimët dhe për të marrë sasinë e duhur të ujit. Është e rëndësishme të testoni tokën përpara çdo lotimi për të parandaluar lotimin e tepërt ose të ulët. Për këtë do t’ju duhet vetëm një laps. Kate thotë të fusësh një laps në pesë centimetrat e para të tokës për të kontrolluar nëse kjo zonë është ende e lagësht nga lotimi i fundit. Nëse po, atëherë lotimi duhet të shmanget derisa kjo zonë të thahet.

Ajo thekson se nuk duhet respektuar rreptësishtë regjimi i ujitjes së luleve një ose dy herë në javë dhe se është shumë më e rëndësishme të përcaktohet nëse bima ka nevojë për ujë në këtë mënyrë. Ujitja e tepërt e çdo lloji mund të çojë në kalbje dhe ky problem është shumë më i zakonshëm në muajt e dimrit kur bimët kanë nevojë për më pak ujë sesa në verë.
Sa ujë ka nevojë për një bimë varet nga shumë faktorë: madhësia e tenxhere, dheu, drita, lagështia e ajrit, temperatura në apartament ose shtëpi. Kate këshillon pronarët e bimëve të shtëpisë që të shmangin lotimin me ujë të ftohtë pasi kjo mund ta tronditë bimën nga ndryshimi i papritur i temperaturës. Është ideale të përdorni ujë të vakët në temperaturë dhome. Kate shpjegon se të gjitha bimët e shtëpisë janë të ndryshme dhe secila ka nevoja të ndryshme: “Mos harroni se çdo bimë shtëpie është e ndryshme. “Disa bimë, si kaktusët dhe lëngjet, janë veçanërisht të ndjeshme ndaj ujitjes së tepërt, ndërsa specieve të tilla si fierët nuk u pëlqen të jenë të thata.”

AdvertisementsHuazuar nga Koha.mk

Një kafe nga ju!

Back to top button