Aktualitet dhe Lajme

Nisin me 19 prill në Indi zgjedhjet më të mëdha në botë, rreth 1 miliardë njerëz do të hedhin votën e tyre

Share

Zgjedhjet në Indi, të cilat janë një nga proceset demokratike më të mëdha në botë, me 970 milionë votues të regjistruar, do të fillojnë më 19 prill, njoftoi komisioneri i zgjedhjeve të vendit të shtunën. Kjo hap terrenin për një zgjedhje mbarëkombëtare që pritet të shohë kryeministrin Narendra Modi të fitojë një mandat të tretë radhazi.

Komisioni Zgjedhor Indian bëri të ditur të shtunën se zgjedhjet do të zhvillohen në shtatë faza nga 19 prilli deri më 1 qershor, duke u shtrirë në një periudhë prej 44 ditësh. Trajnimet do të kryhen nga 15 milionë zyrtarë të votimit dhe personeli i sigurisë.

Ata do të synojnë të mbikëqyrin zgjedhje të lira dhe të ndershme në mbi një milion qendra votimi me ndihmën e 5.5 milionë makinave elektronike të votimit. Rregullat zgjedhore thonë se duhet të ketë një qendër votimi brenda dy kilometrave nga çdo shtëpi.

Ka 18 milionë votues për herë të parë, ndërsa 197 milionë të rinj të moshës 20 deri në 29 vjeç kanë të drejtë të votojnë. Ata po votojnë për të mbushur 543 vendet e Lok Sabha (dhoma e ulët). Çdo parti apo koalicion do t’i duheshin të paktën 272 vende për të formuar një qeveri.

Rezultatet priten më 4 qershor. Rreth 25% e 543 vendeve, janë të rezervuara me kushtetutë për anëtarët nga dy komunitete të pafavorizuara – që janë 84 vende për ata nga kastat e planifikuara, të njohura gjithashtu si Dalits, dhe 47 vende për fiset e planifikuara, ose Adivasis.

Megjithëse parlamenti i Indisë miratoi së fundmi një masë të re për të rezervuar një të tretën e vendeve legjislative për gratë , zbatimi i këtij akti është shtyrë deri pas vitit 2024. Ndërkohë, kryeministri Narendra Modi po kërkon një mandat të tretë në detyrë dhe ka indikacione të mëdha se Partia e tij Bharatiya Janata (BJP) dhe koalicioni i saj Aleanca Demokratike Kombëtare do të fitojnë një shumicë dërrmuese.

Kongresi Kombëtar Indian i udhëhequr nga Rahul Gandhi siguroi 52 vende, me shifrat që arrijnë në 98 për Aleancën e Bashkuar Progresive të udhëhequr nga partia.
Huazuar nga Albeu.com

Një kafe nga ju!

Back to top button