Aktualitet dhe Lajme

Miratohet nga Parlamenti Evropian ligji për Lirinë e Medias

Share

Sot, Parlamenti Evropian miratoi një ligj të ri për Lirinë e Medias, duke u përpjekur të mbrojë redaksitë nga ndikimi i panevojshëm i pushtetit politik dhe të nxisë pluralizmin.

“Është një hap i madh në sigurimin e më shumë mbrojtjes për gazetarët. Është legjislacioni i parë evropian në këtë fushë,” tha ligjvënësja kryesore në dosje, konservatorja gjermane Sabine Verheyen.

e re u prezantua nga Komisioni Evropian në vitin 2022 në përgjigje të kontrollit të zvarritur të shtetit mbi organizatat e medias dhe sulmeve ndaj lirisë së shtypit. Ligji i ri do të ndalojë qeveritë të ndjekin gazetarët për të zbuluar burimet e tyre duke vendosur spyware në telefonat e tyre, megjithëse disa përjashtime do të aplikohen nga kjo ndalim.

Ai gjithashtu do të prezantojë kërkesat e transparencës për pronësinë e mediave dhe reklamat shtetërore, procedurat për të kontrolluar përqendrimin e medias, si dhe një shtresë të re mbrojtjeje për mediat nga vendimet arbitrare të heqjes të marra nga platformat e mëdha online.

“Globalisht, ka gjithnjë e më shumë probleme në lidhje me lirinë dhe diversitetin e medias. Mendoj se në Evropë, ne me të vërtetë duhet të tregojmë se media është pjesë e demokracisë sonë bazë,” tha Verheyen.

Gjatë negociatave, Parlamenti kërkoi që të kishte mbrojtje më të forta kundër përdorimit të spyware, por këto përpjekje hasën në kundërshtimin e qeverive të BE-së.
Huazuar nga Albeu.com

Një kafe nga ju!

Back to top button