Aktualitet dhe Lajme

Luhatjet e kursit të këmbimit / Mbyllen kreditë në euro, transferohen në lekë

Share

Për shkak të luhatjeve të kursit të këmbimit të monedhave te huaja bizneset dhe individët po mbyllin para kohe një pjese te kredive ne euro duke i zëvendësuar ne kredi ne leke.

Sipas te dhënave te Bankës se Shqipërisë gjate 3 mujorit te fundit te 2023 janë mbyllur 90 kredi ne euro me një shume prej 4.6 miliardë lekë.

Shifër kjo e cila konstaton tre here me e larte se periudha paraardhëse sa i përket ndryshimit të monedhës së marrë hua.

Megjithatë sa i takon kërkesës për kredi nga biznese ato kane qene te luhatshme përafërsisht deri ne 5% kjo për shkak te likuiditetit.

Sipas madhësisë se bizneseve huamarrja ka qene kryesisht e bizneseve te vogla dhe te mëdha, dhe me pak i mesmi.

Rezultatet paraprake të zgjedhjeve lokale në Turqi, Erdogan në disavantazh, renditet forcë e dytë
E ndare sipas sektorëve vlera e kredisë ka shkuar me se shumti për sektorin e turizmit dhe shërbimeve ndërsa financimi për industrinë është tkurrur, i ndërtimit, bujqësisë duket se ka mbetur pothuajse ne te njëjtat nivele paraardhëse.

Nga ana tjetër marrja e financimit nga ana e qytetareve për blerjen e një banese është ngadalësuar gjate kësaj periudhe.

Referuar te dhënave kredia për blerje banese rezultoi ne 10.1%, 3% me pak se periudha paraardhëse. Shkak për këtë janë bere çmimet e larta te jetesës dhe shtrëngimi i buxhetit familjar. Nga ana tjetër kredia për konsum është rritur me norma te larta ne 10.6%

Megjithatë sipas dokumentit pasja e një kredie ne leke është me favorizuese kjo për shkak se normat e interesit janë me te ulëta sesa për kreditë ne euro.

Tjetër faktor është edhe se sistemi bankar te mundëson ndryshimin e monedhës se kredisë pa penalitete.
Huazuar nga Albeu.com

Back to top button