Aktualitet dhe Lajme

Hiqet nga biblioteka e Harvardit libri i lidhur me lëkurë njeriu

Share

Universiteti tani ka njoftuar se ka hequr nga bibloteka Librin Des Destinées de l’Ame (Destinacionet e shpirtit) i cili është mbajtur në bibliotekën Houghton që nga vitet 1930 por vetëm në vitin 2014 shkencëtarët zbuluan se materiali me të cilin ishte lidhur libri ishte në fakt lëkura e njeriut.

Libri u hoq për shkak të natyrës së ngarkuar moralisht të origjinës së librit dhe historisë së mëvonshme. Des Destinées de l’Ame është një meditim mbi shpirtin dhe jetën pas vdekjes, shkruar nga Arsène Ousayet në mesin e viteve 1880.

Thuhet se ia ka dhënë mikut të tij Dr. Ludovic Bulan, i cili më pas dyshohet se e lidhi librin me lëkurë nga trupi i një pacienti të padeklaruar, i cili kishte vdekur nga shkaqe natyrore.

Universiteti shpjegoi vendimin e tij për të hequr lidhjen, duke thënë: Pas studimit të kujdesshëm, Biblioteka e Harvardit dhe Komiteti i Kthimit të Koleksioneve të Muzeumeve të Harvardit kanë arritur në përfundimin se mbetjet njerëzore të përdorura në lidhjen e librit nuk i përkasin më koleksioneve të Bibliotekës së Harvardit, për shkak të moralit natyrën e ngarkuar të origjinës së librit dhe të historisë së mëvonshme.

Më në fund, universiteti tha se biblioteka “po kryen gjithashtu kërkime shtesë biografike dhe të origjinës për lëkurën e pacientit të paidentifikuar. Des Destinées de l’Ame mbërriti në Harvard në vitin 1934. Brenda librit është një shënim i shkruar nga Dr. Boulan që thotë se asnjë element dekorativ nuk është ngulitur në kopertinë për të “ruajtur elegancën e tij”.

“E kisha mbajtur këtë copë lëkure njerëzore të marrë nga shpina e një gruaje”, ka shkruar ai. “Një libër për shpirtin njerëzor meritonte të kishte një kopertinë njerëzore”, shtoi ai.
Huazuar nga Albeu.com

Back to top button