Aktualitet dhe Lajme

Një njollë e çuditshme nuk është e vetmja treguese e kancerit të lëkurës

Share

Janë edhe shenja të tjera më pak të dukshme të kancerit të lëkurës.

Shoqata Amerikane e Dermatologjisë (AAD) rekomandon që të bëni kontrolle të rregullta të lëkurës në shtëpi. Por a e dini se çfarë duhet të kërkoni gjatë këtyre vetë-kontrolleve?

 • Asimetria
 • Kufijtë e pabarabartë
 • Ngjyra
 • Diametri
 • Evolucioni

Megjithatë, këto nuk janë të vetmet shenja paralajmëruese.

Tre llojet kryesore të kancerit të lëkurës—karcinoma bazale dhe skuamoze dhe melanoma—shpesh duken të ndryshme. Dhe disa lloje të rralla të kancerit të lëkurës mund të ngatërrohen me kushte të tjera të lëkurës.

Ja çfarë duhet të dini për të kontrolluar lëkurën tuaj herën tjetër kur t’i hidhni një sy organit tuaj më të madh.

Vizitoni një dermatolog nëse vëreni një njollë në lëkurën tuaj që:

 • Dallohet nga të tjerat
 • Ndryshon
 • Kruhet
 • Gjakoset

Një Gungë e Qartë dhe e Dyshimtë

Ndonjëherë kanceri i lëkurës shfaqet si një gungë e qartë ose e ngjyrës së lëkurës.

“Shumë njerëz nuk e dinë se çfarë është në fillim dhe mendojnë se është një puçërr ose një kafshim insekti dhe i japin një mundësi për të shëruar,” tha Dr. Susan Y. Chon, profesoreshë e asociuar në departamentin e dermatologjisë në Qendrën Kancerore MD Anderson të Universitetit të Teksasit, për Health.

Sipas Dr. Chon, një gungë e qartë dhe dyshimtë mund të jetë një kancer i lëkurës në fazë të hershme, si karcinoma bazale ose skuamoze. Gunga mund të mos dhembë kurrë, të gjakoset ose të shkaktojë simptoma të tjera.

“Mund të mos jetë dramatike. Por nuk është e supozuar të jetë aty,” shtoi Dr. Chon.

Një gungë e fortë në qepallë mund të sinjalizojë një kancer të rrallë të lëkurës të quajtur karcinoma e gjëndrave dhjamore, e cila fillon në gjëndrat dhjamore. Dhe një nyjë e shkëlqyeshme ose e fortë nën lëkurë—zakonisht në kokë, qafë ose trup—mund të jetë një shenjë e kancerit të rrallë të lëkurës të quajtur karcinoma e qelizave Merkel (MCC).

Shkaqe të tjera të gungave të qarta ose të ngjyrës së lëkurës përfshijnë:

 • Molluscum contagiosum: Kjo është një sëmundje beninje e lëkurës e karakterizuar nga lezione (rritje) që mund të shfaqen kudo në trup.
 • Lythat: Këto janë rritje beninje të lëkurës që shfaqen kur një virus infekton shtresën e sipërme të lëkurës. Shpesh janë të ngjyrës së lëkurës dhe ndihen të ashpra, por mund të jenë të errëta (kafe ose gri-të zeza), të sheshta dhe të lëmuara.
 • Dermatosis papulosa nigra (DPN): Kjo është një rritje beninje epidermale që paraqitet si gunga të hiperpigmentuara ose të ngjyrës së lëkurës. DPN mund të zhvillohet në fytyrë dhe qafë duke filluar nga adoleshenca.
 • Keratosis pilaris: Këto janë gunga që ndihen të ashpra dhe me ngjyra të ndryshme, duke përfshirë të ngjyrës së lëkurës dhe të bardhë, që mund të shfaqen kudo përveç pëllëmbëve dhe shputave.

Një Njollë me Lëkurë të Thatë dhe të Çarë

Është e lehtë të injorosh një pjesë të lëkurës me lëkurë të thatë si ekzemë ose thatësi. Por nëse e hidratoni ose trajtoni njollën e thatë me vajra ose pomada pa recetë dhe nuk largohet, mund të jetë një shenjë e karcinomës bazale ose skuamoze.

“Është vetëm një pjesë e vogël e lëkurës që është pak e thatë dhe nuk shërohet,” tha Dr. Chon, duke shtuar se njolla mund të rritet ngadalë.

Shkaqe të tjera të mundshme të njollave të thata përfshijnë:

 • Dermatitis seborrheic: Kjo është një sëmundje e përhapur e lëkurës që shkakton një skuqje, pamje të yndyrshme dhe një shtresë të bardhë ose të verdhë në sipërfaqe.
 • Ekzema: Kjo grupë e kushteve të lëkurës shkakton lëkurë të inflamuar, të irrituar dhe shpesh të kruar.
 • Psoriasis: Kjo gjendje shkakton njolla të trasha dhe të çara të lëkurës.

Çdo Gjë e Krustëzuar ose me Qelb

Dr. Chon shpjegoi se një lezion “klasik” i karcinomës bazale oozon, krustëzohet dhe nuk shërohet.

“Është si një plagë kronike. Qendra nuk mbahet bashkë,” shtoi Dr. Chon.

Dr. Chon tha se duhet të paraqisni çdo njollë që gjakoset, oozon ose krustëzohet tek dermatologu juaj.

Shkaqe të tjera të mundshme të lezioneve krustëzuara ose me qelb përfshijnë:

 • Ekzema që qan: Kjo sëmundje kronike karakterizohet nga lëkurë e thatë dhe e kruar që mund të qajë lëng të qartë kur gërvishtet.
 • Impetigo: Ky infeksion i lëkurës shkaktohet nga një ose dy nga bakteret e mëposhtme: Group A Streptococcus dhe Staphylococcus aureus. Simptomat përfshijnë plagë të kuqe dhe të kruara që hapen dhe rrjedhin lëng të qartë ose qelb për disa ditë.
 • Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA): Ky infeksion mund të duket si një gungë në lëkurë që mund të jetë e kuqe, e fryrë, e ngrohtë në prekje, e dhimbshme, e mbushur me qelb ose që rrjedh.

Lezione të Kuqe ose Vjollcë

MCC është një kancer i rrallë i lëkurës që duket i padëmshëm, është i padhembshëm dhe shpesh ngatërrohet me lezione të tjera të zakonshme të lëkurës. MCC mund të shfaqen gjithashtu si nyje të kaltërta, të kuqe ose të vjollcë.

Gungat rriten shpejt gjatë disa javëve deri muajve. Përveç kësaj, MCC zakonisht zhvillohen në kokë ose qafë, vende që kanë marrë shumë diell gjatë viteve.

Një kancer tjetër i rrallë, sarkoma Kaposi, mund të shfaqet gjithashtu si lëkurë e ndryshuar në ngjyrë. Sarkoma Kaposi fillon në enët e gjakut por mund të rezultojë në tumore ose njolla të kuqe, vjollcë ose kafe në lëkurë. Kanceri mund të zhvillohet gjithashtu në membranat mukoze, si brenda gojës.

Sarkoma Kaposi zakonisht ndodh vetëm tek njerëzit me sisteme imunitare të dobëta, duke përfshirë ata që janë pozitiv për virusin e imunitetit njerëzor (HIV).

Shkaqe të tjera të mundshme të lezioneve të kuqe ose vjollcë përfshijnë:

 • Kafshimet e insekteve
 • Plagët
 • Cistet
 • Stijet
 • Puçrrat

Çdo Gjë që Nuk Largohet

Ndonjëherë simptomat e tjera të kancerit të lëkurës nuk janë aq të dukshme, sipas Dr. Chon. Por një shenjë treguese është që cilado njollë që vëreni nuk largohet.

“Njerëzit marrin gunga të vogla gjatë gjithë kohës nga inflamacioni ose kafshimet e insekteve, por ato largohen për disa javë,” tha Dr. Chon. “Shumica e gjërave duhet të rrafshohen dhe të bëhen gradualisht më mirë.”

Kanceri i lëkurës, tha Dr. Chon, nuk largohet. Përkundrazi, “ai vazhdon” dhe mund të bëhet simptomatik. Ato njolla ia vlen të përmenden tek dermatologu juaj.

Nëse gjeni një njollë në lëkurën tuaj që mund të jetë kancer i lëkurës, bëni një takim për të parë një dermatolog menjëherë. Vini re që zona nuk duhet të kruhet, gjakoset ose të ndjehet e dhimbshme. Shpesh një dermatolog mund të trajtojë kancerin e lëkurës në fazë të hershme duke hequr kancerin dhe disa nga lëkura përreth.

Përmbledhje

Ndërsa duhet të vazhdoni të kryeni kontrolle të rregullta të lëkurës për nishane ose lezione me ABCDE-të e melanomës, kanceri i lëkurës mund të shfaqet ndryshe në trupin tuaj.

Njihemi me format e ndryshme të kancerit të lëkurës dhe kontrolloni veten rregullisht. Ju duhet të shihni dermatologun tuaj menjëherë nëse vëreni një njollë në lëkurën tuaj që dallohet nga të tjerat, ndryshon, kruhet ose gjakoset.
Huazuar nga Albeu.com

Back to top button