Aktualitet dhe Lajme

Në prill shkrihet gjykata e Matit, çështjet kalojnë në Dibër

Share

Godina e Gjykatës dhe Prokurorisë së Rrethit Gjyqësor Dibër. Foto: Bulqizaime.al

Miratimi i hartës së re gjyqësore, do krijoj Gjykatën e Shkallës së Parë të Juridiksionit të Përgjithshëm Dibër. Struktura e re do të nis punën nga data 1 maj 2023, duke qenë gjykata e vetme në të gjithë qarkun Dibër.

Referuar vendimit për fillimin e funksionimit të kësaj gjykate, punonjësit që ushtrojnë shërbimet gjyqësore, administrative dhe mbështetëse do të vijojnë të ushtrojë punën si më parë.

“Çështjet gjyqësore të regjistruara në gjykatat e rretheve gjyqësore Dibër dhe Mat deri në datën 30.4.2023, por që nuk kanë përfunduar sipas ligjit, transferohen në Gjykatën e Shkallës së Parë të Juridiksionit të Përgjithshëm Dibër.” thuhet në vendim.

Çështjet do të vijojnë të shqyrtohen nga i njëjti trup gjykues. Gjyqtari i emëruar në një pozicion të përhershëm në Gjykatën e Rrethit Gjyqësor Mat, të cilit i suprimohet pozicioni për shkak të riorganizimit gjyqësor, transferohet në pozicion të përhershëm në strukturën e Gjykatës së Shkallës së Parë të Juridiksionit të Përgjithshëm Dibër.

Në vendimin e datës 29 mars 2023 të Këshillit të Lartë Gjyqësor, thuhet se në Gjykatën e Shkallës së Parë të Juridiksionit të Përgjithshëm Dibër do të jenë shtatë gjyqtarë. Kjo gjykatë do ti përkas kategorisë së ulët, në ndarjen e bërë prej KLGJ-së.

Harta e re gjyqësore veç shkrirjes së disa gjykatave në rrethe, parashikon edhe shkrirjen e 5 prej gjykatave të Apelit në vend duke lënë vetëm një të tillë në Tiranë. Po ashtu, ajo parashikon shkrirjen e 4 Gjykatave Administrative, duke krijuar vetëm 2 të tilla; një në Tiranë për Veriun e vendit dhe një në Lushnje për Jugun.

Harta gjyqësore u kundërshtua ashpër nga avokatët, për shkak se sipas tyre, pengon aksesin e qytetarëve të drejtësia. Dhoma e Avokatisë kundërshtoi me protesta dhe bojkot të seancave nga avokatët, ndërsa organizatat e të drejtave të njeriut ngritën shqetësimin se mbyllja e shumë gjykatave do të pengonte aksesin e qytetarëve për drejtësi.
Huazuar nga Bulqiza Ime

Back to top button