Aktualitet dhe Lajme

Gjermania dëshiron të ndryshojë rregullat e BE që të lejojë verërat pa alkool të etiketohen organike

Share

Qeveria e Gjermanisë dëshiron të ndryshojë rregullat e Bashkimit Evropian për të lejuar që verërat pa alkool të etiketohen si organike, tha të dielën Ministria e saj e Bujqësisë.

“Kushdo që dëshiron të pijë verë pa alkool duhet të jetë në gjendje ta bëjë këtë edhe me cilësi organike”, tha ministri gjerman i Bujqësisë Cem Özdemir në një deklaratë për shtyp.

Sipas rregullave aktuale të BE-së, procesi i heqjes së alkoolit bën që një verë organike të humbasë statusin e saj të certifikuar, sepse ky proces nuk është në listën e bardhë të metodave të miratuara për prodhimin e verës organike.

Prandaj, Berlini dëshiron të ndryshojë një aneks të rregullores së BE-së për prodhimin organik dhe etiketimin e produkteve organike.

“Me mbështetjen e shteteve të tjera anëtare, Gjermania ka paraqitur një kërkesë në Bruksel për shpërndarjen e alkoolit të verës organike që do të miratohet sipas ligjit të BE-së”, thuhet në njoftimin për shtyp të ministrisë.

Në njoftimin për shtyp thuhet se Komisioni Evropian, i vetmi organ i BE-së që mund të propozojë zyrtarisht ligje të reja, ka mbledhur një grup të pavarur ekspertësh të prodhimit organik për të shqyrtuar heqjen e alkoolit me distilim vakum.

Sipas deklaratës, komisioni ka premtuar se do të dorëzojë menjëherë një projekt-rregullore për të përfshirë distilimin me vakum nëse grupi i ekspertëve jep një vlerësim pozitiv të metodës.

Deklarata e ministrisë u lëshua në pritje të vizitës së Özdemir në panairin e verës EUROVINO, që do të mbahet të dielën dhe të hënën në Karlsruhe, Gjermania jugperëndimore.
Huazuar nga Albeu.com

Back to top button