Aktualitet dhe Lajme

Tre shenja që tregojnë se jeni në një marrëdhënie toksike

Share

Mënyra se si ne mendojmë ndikon në mënyrën se si ndihemi dhe kjo nga ana tjetër drejton sjelljet tona. Kur përjetojmë një model mendimesh, ndjenjash dhe sjelljesh toksike, ne hyjmë në gjendjen logjike dhe psikologjike të njerëzve që ndihen të pakënaqur – madje edhe të neglizhuar ose të abuzuar emocionalisht – në marrëdhëniet e tyre personale.

“Duket se kudo që kthehemi, shohim dhe dëgjojmë për njerëz që janë të pakënaqur dhe të lënduar emocionalisht – dhe në disa raste mjaft seriozisht – ndërsa kërkojnë dashuri”, shpjegon psikologu Jeffrey Bernstein, Ph.D. i cili bëri një analizë përkatëse dhe shton:

“Nëse, në fakt, mendimet toksike kthehen në marrëdhënie toksike, fillon një rreth vicioz, nga i cili është e vështirë të dalësh”. Për të pasur sukses, duhet të dini tre shenja karakteristike:

1. Kritika dhe përbuzje. Sipas studiuesit të marrëdhënieve John Gottman, kritika dhe përbuzja mund të jenë veçanërisht shkatërruese për një marrëdhënie romantike. Shenjat e kritikës dhe përbuzjes ka të ngjarë të përfshijnë elemente ironie ose sarkazme nga partneri romantik, ndërsa në veçanti përbuzja mund të shprehet duke kritikuar tjetrin në publik. Superioriteti zbulon gjithashtu një mesazh përçmues, toksik. “Të përjetosh një situatë ku personi që dashuron vazhdimisht të përbuz, nënçmon dhe kritikon është jashtëzakonisht dekurajuese dhe emocionalisht e pashëndetshme”, thotë Dr. Bernstein.

2. Mbytja në energji negative. A ndiheni sikur ato pak herë që lidheni pozitivisht me partnerin tuaj nuk kanë rëndësi sepse jeni të mbingarkuar me energji negative menjëherë pas kësaj? A e kuptoni se çdo ndryshim pozitiv premtues është i paqëndrueshëm? Në fund të ditës dhe në pjesën më të madhe të saj, a ndiheni të lodhur emocionalisht dhe të mpirë? Ndoshta është koha të pranoni se marrëdhënia juaj është toksike.

3. Neglizhimi me dashje. Shenjat që tregojnë se partneri po ju neglizhon janë heshtja e tij/saj që ju lë pa frymë dhe pa shpresë, fakti që ju privon nga kontakti fizik dhe më pas ju akuzon se e keni lutur, që sa herë përpiqeni të relaksoheni dhe të largoni negativiteti ai/ajo zhduket në mendimet e tij apo edhe duke refuzuar të kërkojë ndihmë. Neglizhenca është një formë veçanërisht pasive-agresive e toksicitetit të marrëdhënieve dhe shpesh përkeqësohet me kalimin e kohës.
Huazuar nga Albeu.com

Back to top button