Lajme nga DibraPërditshmëriPersonalitete

Thëllëza e Malit është në zhdukje! HEC Skavica shkatërron! Veproni tani, më mirë vonë se kurrë

Share

Nga Ferzileta Gjika:

Thëllëza e malit eshte nje shpend qe rritet ne luginen e Drinit te Zi, e njohur si Alectoris Graeca. Thelleza e Malit, e nje specie teper te vecante rrezikon te zhduket si pasoje e kercenimit te ndryshimit te habitatit (kushtet e banimit) nga ndertimi i HEC Skavica, apo ndryshimi i klimes ne vend.

Thelleza e malit rritet ne zonen e dushkeve, ne zonat e uleta te lugines se lumenjve. Ato nuk durojne te ftohtin me shume se 15 grade celcius. Gjuetia është ndaluar sepse është drejt zhdukjes.

 

Thellezes se malit I mungon ekosistemi i pershtatshem, si perdorimi I pesticideve, lenia e tokave djerr dhe pa ujitje, urbanizimi, me ndertime te reja, keqmenagjimi I fabrikave te vjetra qe ndoten mjedisin.

Thelleza e malit, ky shpend I rralle qe rritet ne Diber, rrezikon te zhduket, si pasoje e ndryshimit te klimes dhe habitatit nga ndertimi I HEC Skavica.

Ne duhet të ndalojme tani Skavicen. Hidrocentrali i Skavices shkakton  rritjen e gazeve të metanit, dioksidin e karbonit dhe oksidimit të nitrogjenit.

Keto Jane faktoret kryesor që shkatrrojnë klimen në vend dhe zhdukin speciet e vecanta, dhe te rendesishme per ekzistencen e nje ekuilibrimi klimatic dhe mjedisor.

 

Bashkohuni thirrjes:

“Stop HEC Skavica, Save Drin River! Save Dibra!”

 

Një kafe nga ju!

Back to top button