Aktualitet dhe Lajme

Studimi/ Njerëzit nisën të mendojnë për “teknologjinë” 600 mijë vjet më parë

Share

Njerëzit filluan të grumbullojnë njohuri teknologjike rreth 600 mijë vjet më parë, duke arritur të përshtaten me një shumëllojshmëri të gjerë habitatesh. Kjo është ajo që del nga një studim i Universitetit të Misurit në Shtetet e Bashkuara dhe i publikuar në revistën Pnas.

Për të kuptuar se kur lindi e ashtuquajtura “kulturë kumulative”, pra një dimension kulturor që pasurohet në mënyrë progresive me risi të bazuara në njohuritë e mëparshme, antropologët Jonathan Paige dhe Charles Perreault u përpoqën të kuptojnë se si ka ndryshuar kompleksiteti i teknikave të prodhimit të veglave prej guri nga njerëzit në 3.3 milionë vitet e fundit.

Ata panë teknologjitë e përdorura nga primatët jo-njerëzorë dhe rezultatet e eksperimenteve të prodhimit të veglave prej guri që përfshinin njerëz të papërvojë në punimin e strallit dhe copëtimin e rastësishëm.

Rezultatet e studimit tregojnë se deri në 1.8 milionë vjet më parë, teknikat e prodhimit të veglave prej guri ishin nën nivelin bazë të kompleksitetit. Nga 1.8 milion në 600 mijë vjet më parë, kompleksiteti u rrit pak mbi nivelin bazë. Rreth 600 mijë vjet më parë pati një rritje të shpejtë të kompleksitetit.

Këto të dhëna tregojnë se akumulimi i njohurive teknologjike filloi në fillim të epokës Pleistoceni i Mesëm, ndoshta përpara ndarjes midis Neandertalëve dhe njerëzve modernë. Sipas autorëve të studimit, rezultatet sugjerojnë se origjina e kulturës kumulative përkon në evolucionin njerëzor me rritjen e masës së trurit dhe zgjatjen e jetëgjatësisë. ©LAPSI.alHuazuar nga Lapsi.al

Back to top button