BotaLajmi i funditPërditshmëri

“Shiu i meteorëve”, sonte do të shfaqen skena spektakolare nga qielli, mos i humbisni

Share

Shiu i meteorëve i njohur si “Lotët e Shën Lorencit” po përjeton kulmin e tij këtë fundjavë.

Shumica prej tyre mund të shihen në qiell sonte, më shumë se 100 në një orë.

Ky shi meteorësh shkaktohet nga kalimi i Tokës përmes bishtit të kometës Swift-Tuttle, e cila për herë të fundit kaloi përmes Sistemit Diellor në vitin 1992.

Duhen 133 vite tokësore që ajo të bëjë një rreth të plotë rreth Diellit tonë, por kjo është arsyeja pse bishti i gjatë na lejon të shijojmë shiun e yjeve që bien çdo vit, ose Perseideve.

Rekomandohet që Perseidët të vëzhgohen sa më larg dritave të rrugëve.

Astronomët rekomandojnë gjithashtu që të mos shikoni drejtpërdrejt në rrezatuesin, pikën e fillimit të shiut të meteorëve dhe rekomandohet t’i vëzhgoni ata të shtrirë në tokë.

Gjithashtu, është mirë të dimë se sytë tanë kanë nevojë për të paktën 30 minuta për t’u përshtatur me kushtet e natës.

Back to top button