Guida dhe guiderHostele dhe BujtinaInformacion TuristikMaqellarëVisit Diber

Mirësevini në fshatin Kërcisht i Epërm! Ballkoni i Maqellarës

Nga Zyra e Turizmit Diber

Share

Mirësevini në fshatin Kërcisht i Epërm! Ballkoni i Maqellarës

Rreth Kërcishtit të Epërm

Kërcisht i Epërm është një fshat afër Maqëllarës. Ndodhet afër kufirit me Maqedoninë e Veriut, në malin Kërcin, i cili është pjesë e Parkut Natyror Korab-Korritnik. Fshati ka disa monumente natyrore si: Guri i Kërcin, Ujëvara e Pocestit, dhe kullotat dhe burimet e Kërcinit.
Kercisht është një nga fshatrat model te turizmit në Dibër, duke ofruar një kombinim të mirë të bukurisë natyrore dhe pesë kishave bizantine që janë trashëgimi kulturore. Fshati Kercisht ofron qasje në shtigje për shëtitje, biking malor, ose hipur mbi kalë dhe ekskursione në burime, kullota dhe ujëvara, ku gjatë rrugës mund të mblidhen bimë të ndryshme mjeksore.

Si të shkojmë atje!
Me minibus:
Mënyra më ekonomike për të arritur në fshatin Kërcisht është me minibus. Do ta gjeni një në Rrugën e Bllatës dhe në qendër të Maqellarës. Nga Peshkopia, minibusi për në Maqellare niset nga Rruga “Tercilio Kardinali” dhe udhëtimi duhet të zgjasë 20-30 minuta. Shumica e minibusëve për në Kërcisht largohen në mëngjes dhe pasi të jenë plot. Ju duhet të flisni me shoferin për kohën e udhëtimit të kthimit. Çmimi i udhëtimit është rreth një dollarë dhe është i vlefshëm për një udhëtim në një drejtim. Kercisht është 2.5 km larg Maqellara dhe një pjesë e rrugës është e paasfaltuar.

Me taksi:
Kur jeni duke kërkuar për më shumë rehati mund të merrni një taksi nga Maqellara deri në Kercisht. Marrja e një taksie është zakonisht më e shpejtë sesa të marrësh një minibus. Kërçishti arrihet lehtësisht, edhe pa 4WD, nga Maqellare. Pagesa do të jetë rreth 10,00 dollarë vajtje -ardhje.

Në këmbë:

Shumë njerëz preferojnë të ecin. Rruga është përmes agro fermave të Kercishtit, me pamje të këndshme të plantacioneve frutore dhe kodrave dhe maleve përreth. Distanca është 2.5 km dhe zgjat përafërsisht një orë në këmbë.

Gjërat që mund të bëjmë në Kërcisht

Fshati është ideal për një relaksim total në fshat. Sidoqoftë, një aktivitet shumë i këndshëm në Kërcisht është ecja. Shumë shtigje te reja dhe shtegje të vjetër të barinjve kalojnë rajonin dhe do të çojnë shëtitësit nëpër fusha dhe livadhe, përrenj të kaluara dhe ujëvara dhe nëpër zona me pyje në male. Në të kaluarën, këto shtigje ishin mënyra e vetme e lidhjes midis fshatrave të Maqëllarës.

Një vështrim në fshatin Kërcisht
Mali i Kërçinit, është një nga pikat kryesore të jashtëzakonshme në varg që ndan Shqipërinë nga Maqedoninë e Veriut me një lartësi prej 2342 metrash. Mali është i shkëlqyeshëm për shëtitje, me pamje nga lugina e lumit Drini i Zi dhe Parku Kombëtar i Lurës në anën shqiptare dhe Parku Kombëtar Mavrovo dhe lugina e lumit Radika në anën e Maqedonisë së Veriut. Pjesa më e famshme e malit është guri i Kërcinit, një nga 41 monumentet natyrore të Dibrës. Përbën një masiv gëlqeror të sipërm, me një formë të veçantë. Sipërfaqja e saj është 12.5 ha. Kullotat e Kërcinit janë të mbushura me një larmi pemësh nga lisi xero-termofilik dhe drurë me brirë deri tek druri i ahut (Fagus sylvatica). Ekzistojnë lloje të ndryshme të bimëve medicinale dhe aromatike që grumbullojnë fshatarët. Barinjtë kanë stanet në kullota për t’i përdorur si strehë kur kafshët e tyre po kullosin. E vendosur në malin e Kërcin në 1670 m në lartësi është Guri i Verdhë (60x40m), i cili mban emrin e ngjyrës së tij të verdhë. Ka një burim pranveror në fund të gurit. Uji është i pastër, i ftohtë dhe krijon një pamje tërheqëse. Shumica e vizitorëve e përdorin këtë vend si një pikë shikimi për të gjithë luginën e Drinit të Zi dhe fshatrat Maqellarës.

Një tjetër monument natyror është një pemë e madhe, e njohur si Rapi i Kërçishtit, i cili ndodhet në qendër të Kerçishtit të Poshtëm. Përfaqëson një Rap të mad nga një pemë 250 vjeçare, me kurorë në një formë rrethi, një lartësi prej 25 dhe 25 degë që formojnë një kurorë me një perimetër 60 m.

Ujëvara e Pocestit është një nga 41 monumentet natyrore të Dibrës, që ndodhet në lartësinë 1500 m mbi nivelin e detit. Uji rrjedh përgjatë një cikli të madh në një shpellë të mprehtë, gelqerore, duke formuar një burim të madh karstik dhe ujëvarën më të madh në zonë me lartësi 31m. Tingulli i ujit dëgjohet në një distancë të madhe dhe ka një pamje të mrekullueshme.

Kodrat e gështenjës ose Vllajseve janë pjesë e pyllit “Krastës së Pocestit” një nga 41 monumentet natyrore të Dibrës, i vendosur në një lartësi prej 1000 – 1500 m. Përbën një habitat të formuar në një territor gëlqeror dhe me një larmi të veçantë bimësh (gështenja, brirë, ahu, lajthi, panje, hirit, mollë të egra, Juniper, Briar etj.).

Fshati Kercisht është i famshëm për pesë kisha bizantine (Kraal Kercini, Shën Spahia, Shën Dhimitri, Shën Sotir dhe Shën Pobrazhit në majë të malit), megjithëse vetëm dy prej tyre janë të hapura për vizitorët. Kisha e Shën Dhimitrit është ndërtuar në vitin 1892, dhe Kisha e Shenjtë e Sotirit në shekullin e 13-të, megjithëse këto kisha kanë nevojë për restaurim, ato prapë vizitohen nga ata që praktikojnë fenë ortodokse Lindore dhe vizitorët e shumtë të këtij fshati. Festa lokale është “Dita e Spasovden”, e njohur gjithashtu si Dita e Ngjitjes për shkak të Ngjitjeve të Krishtit që përfunduan aktin e shpëtimit. Është një festival karakteristik për ata që praktikojnë fenë ortodokse. Shumë vijnë nga Tirana, Elbasani, Shkupi dhe Dibra për të festuar.

Vendet më të mira për ushqim dhe akomodim

Ka disa tregje në qendrën e fshatit që ofrojnë kafe, raki, birrë dhe sende ushqimore. Fshatarët janë shumë mikpritës dhe shpesh ftojnë njerëz të qëndrojnë në shtëpinë e tyre të cilat ende nuk janë zyrtarizuar si shtëpi mysafire. Agro-ferma Agolli, është një fermë e madhe me mollë, qershi, gështenja. Shtëpia në fermë ka 3 kate dhe 9 dhoma, të cilat mund të përdoren për akomodim dhe ushqim.

Ka shumë bar-kafene dhe restorante në qendrën Maqellare dhe përreth lumit Drin të cilat ofrojnë kafe dhe ushqim tradicional. Restorantet më të njohura janë “Begu” dhe dy restorante afër lumit Drini në Podgorce dhe Topojan. “Lazri Hotel” në Maqellare është një hotel i rehatshëm dhe i përballueshëm në stacionin e karburantit Lazri. Hoteli përmban një sallë pritjeje të përbashkët, hapësirë ​​parkimi falas dhe WiFi falas. Akomodimi ofron një shërbim 24 orësh, një kuzhinë të përbashkët dhe këmbim valutor për mysafirët. Hotele dhe akomodime të tjera janë gjithashtu në dispozicion në Peshkopi, e cila është 20-30 minuta larg nga Kercishtiv.
Për më shumë informacion, shihni broshurën Kërçisht i Epërm

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button