Aktualitet dhe Lajme

Çfarë nënkupton lufta e Donald Trump kundër “Shtetit të thellë”

Share

Nga Donald Trump

Në tubimet e fushatës njëra pas tjetrës, ish-presidenti Donald Trump i karikon mbështetësit e tij në brohoritje të furishme me një premtim se çfarë do të vijë nëse atij i jepet një mandat tjetër në detyrë: “Ne do të shkatërrojmë shtetin e thellë”. Në thelb, është një shpallje lufte ndaj qeverisë federale, një zotim për të transformuar madhësinë dhe shtrirjen e saj dhe për ta bërë atë më të lidhur me tekat dhe botëkuptimin e Trump.

Deklaratat e ish-presidentit, planet e politikave të paraqitura nga zyrtarët e lartë në administratën e tij të parë dhe intervistat me aleatët tregojnë se Trump është gati të dyfishojë në një mandat të dytë urdhrat ekzekutivë që dështuan, ose ato që u bllokuan nga realizimi në mandatin e parë.

Trump kërkon të fshijë mbrojtjen e shërbimit civil që ka qenë në fuqi për më shumë se 140 vjet. Ai ka thënë se do ta bënte “çdo punonjës të degës ekzekutive të shkarkohej nga presidenti i Shteteve të Bashkuara” sipas dëshirës. Edhe pse më shumë se 85 për qind e punonjësve federalë tashmë punojnë jashtë zonës së DC, Trump thotë se ai do të “kullonte kënetën” dhe do të zhvendoste deri në 100,000 pozicione jashtë Uashingtonit. Planet e tij do të eliminonin ose çmontonin departamente të tëra.

Një vështrim i afërt i përpjekjeve të tij të mëparshme, të parregullta, tregon se si, në një mandat tjetër, iniciativat e Trump mund të dobësojnë një pjesë të madhe të qeverisë federale. Ndërsa planet e Trump përqafohen nga mbështetësit e tij, ekspertët e politikave paralajmërojnë se ato do të zbrazin dhe politizojnë fuqinë punëtore federale, do të dëbojnë shumë nga punonjësit më me përvojë dhe më të ditur dhe do t’i hapin derën korrupsionit dhe një sistemi të prishur të patronazhit politik. Trump shkruan në uebsajtin e tij të fushatës: “Unë do të ribotoj menjëherë urdhrin tim ekzekutiv të vitit 2020, duke rivendosur autoritetin e presidentit për të hequr burokratët mashtrues. Dhe unë do ta përdor atë fuqi në mënyrë shumë agresive.”

Ai urdhër ekzekutiv riklasifikoi shumë punonjës të shërbimit civil, punët e të cilëve janë jopartiake dhe të mbrojtura, si të emëruar politikë që mund të pushoheshin sipas dëshirës. Në atë kohë, më shumë se katër duzina zyrtarë nga dhjetë administrata presidenciale republikane dhe demokrate, duke përfshirë disa që shërbyen nën Trump, e dënuan urdhrin. Në një letër të përbashkët, ata paralajmëruan se kjo “do të shkaktonte dëme afatgjata në një nga institucionet kyçe të qeverisë sonë”.

Në fund, urdhri i Trump pati pak ndikim, sepse ai e lëshoi ​​atë në muajt e fundit të mandatit të tij dhe Presidenti Joe Biden e anuloi atë sapo mori detyrën. Por nëse, siç ishte premtuar, Trump do të ndryshonte mijëra vende pune në shërbimin civil në pozicione të emëruara politikisht në fillim të një mandati të dytë, një numër i madh punonjësish federalë mund të përballen me shkarkimin, nëse nuk e vënë besnikërinë ndaj Trump përpara interesit publik, paralajmërojnë ekspertët e politikave.


Huazuar nga StartNews.

Back to top button