Aktualitet dhe Lajme

30 mars, Dita Ndërkombëtare e Mjekëve

Share

30 marsi është Dita Ndërkombëtare e Mjekëve. Kjo ditë u krijua për të njohur mjekët, punën e tyre dhe kontributet e tyre në shoqëri dhe në komunitet.

Në këtë ditë, njerëzit mund të shprehin mirënjohjen dhe vlerësimin e tyre ndaj mjekëve për punën e tyre të palodhur, përkushtimin dhe dhembshurinë në emër të pacientëve, kolegëve dhe komuniteteve.

Festa filloi për herë të parë në vitin 1933, kur shënohej 1 vjetori i përdorimit të anestezisë eter. Eudora Brown Almond, gruaja e një mjekut nga Gjeorgjia, besonte se burri i saj dhe mjekët e tjerë meritonin më shumë vlerësim për punën e tyre të palodhur.

Almond u dërgoi kartolina urimi të gjithë mjekëve vendas dhe grave të tyre dhe vendosi lule mbi varret e mjekëve të vdekur. Lulet ishin karafila të kuq, që më vonë do të bëheshin lulja përfaqësuese për festën e mjekëve.

Tradita e dërgimit të kartolinave për mjekët, të gjallë dhe të vdekur, ka vazhduar ndër vite dhe është edhe sot një mënyrë e zakonshme e kremtimit të kësaj feste.

Karafili i kuq përdoret gjithashtu gjerësisht për t’u thënë “faleminderit” mjekëve për punën e tyre në mjekësi.

Sot ne vazhdojmë të festojmë përparimet në fushën e mjekësisë dhe falënderojmë të gjithë mjekët kudo që ndodhen për kohën dhe energjinë që kanë shpenzuar për të zotëruar fushën e tyre të ekspertizës.
Huazuar nga Albeu.com

Back to top button