Aktualitet dhe Lajme

Vazhon të derdhet llavë nga vullkani që shpërtheu të shtunën në Islandë për herë të tretë brenda një viti

Share

Tymi dhe llava po derdhen ende nga vullkani që shpërtheu të shtunën në Islandë për herë të tretë që nga dhjetori, megjithatë autoritetet thonë se infrastruktura dhe një fshat peshkimi aty pranë janë të sigurta për momentin.

Aktivizimi i vullkanit në gadishullin Reykjanes, pranë kryeqytetit Reykjavik, është i shtati që nga viti 2021. Barrierat artificiale kanë devijuar me sukses llavën nga infrastruktura e rëndësishme, si Termocentrali Gjeotermik Schwarzenegger dhe qyteti i Grindavik. Imazhet e transmetuara nga transmetuesi publik RUV tregojnë një lumë llave që rrjedh brenda disa qindra metrash nga qyteti i cili u evakuua në nëntor dhe përsëri në shkurt.

“Mbrojtësit e Grindavik dëshmuan vlerën e tyre, ata e drejtuan llavën drejt zonës së caktuar,” raportoi njësia lokale e shërbimeve HS Orka.

Magma ishte ndërtuar nën tokë që nga shpërthimi i fundit në shkurt, duke bërë që autoritetet të paralajmëronin për një shpërthim të afërt. Të shtunën ata lëshuan një paralajmërim vetëm 15 minuta përpara se burimet e shkëmbinjve të shkrirë të fillonin të dilnin në sipërfaqe nga një çarje 3 km e gjatë, afërsisht të njëjtën madhësi dhe vendndodhje si shpërthimi i shkurtit.

Rrjedhat e lavës vazhdojnë me një ritëm të qëndrueshëm sot dhe është shumë herët për të parashikuar se kur do të ndalojë aktiviteti vullkanik, tha për RUV Magnus Tumi Gudmundsson, profesor i gjeofizikës në Universitetin e Islandës. Shpërthimi i shkurtit zgjati më pak se dy ditë, ndërsa aktiviteti vullkanik i vitit 2021 zgjati gjashtë muaj.
Huazuar nga Albeu.com

Një kafe nga ju!

Back to top button