Aktualitet dhe Lajme

“Tkurrja” e Francës, në shifrat e pas luftës Botërore, ndërhyn Macron: 6 muaj leje lindjeje për të dy prindërit

Share

Rënia e lindshmërisë në Francë, duke se ka shqetësuar jo pak autoritetet e vendit.

Për të stimuluar shtimin e popullsisë presidenti Emmanuel Macron njoftoi futjen e një “leje lindjeje” gjashtëmujore për të dy prindërit.

Paketa u njoftua piëkrisht në ditën kur INSEE, Instituti Kombëtar i Statistikave, regjistroi një rënie të mprehtë të lindshmërisë, më e ulëta që nga periudha e pasluftës (më pak se 700 mijë fëmijë të lindur në 2023).

Në njëoftimin e tij, Macron nënvizoi se lindshmëria “po bie. gjithashtu sepse infertiliteti mashkullor dhe femëror përparon, duke bërë që shumë burra dhe gra të vuajnë.”

Ai gjithashtu njoftoi një “plan të madh kundër kësaj plage”.

Kreu i Shtetit dëshiron ta shikojë të ardhmen me optimizëm, duke premtuar një sërë masash për ardhjen e një vendi – sipas fjalëve të tij – “më të fortë dhe më të drejtë”.

Pavarësisht krizave të tilla si lufta në Ukrainë dhe në Lindjen e Mesme, ai u tha qindra gazetarëve francezë dhe ndërkombëtarë në sallën e Ballonit Elysee:

“Jam i bindur se ne kemi të gjitha cilësitë për të pasur sukses. Jam i bindur se historia jonë e përparimit nuk ka përfunduar. dhe se fëmijët tanë do të jetojnë nesër më mirë se ne sot”.

Sipas Institutit të Statistikave, në vitin 2023, lindjet ishin vetëm 678,000, një rënie prej 6,6% nga viti i kaluar, niveli më i ulët që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore.

Për të korrigjuar këtë situatë, Macron njoftoi masën e re. “Pas zgjatjes së lejes së atësisë – saktësoi ai – besoj thellësisht se futja e një leje të re lindjeje mund të jetë një element i dobishëm i një strategjie të tillë” për rinisjen e lindjeve.

Udhëheqësi francez premtoi gjithashtu një “plan të madh kombëtar” kundër “fazullit” të infertilitetit mashkullor dhe femëror, i përcaktuar si “tabuja e madhe” e kohës sonë.

Objektivi presidencial i një “France më të fortë” përfshin gjithashtu shkollat, ekonominë dhe sigurinë. Reformat që do të kryhen në muajt e ardhshëm nga qeveria e re e Gabriel Attal, “më e dobëta dhe më e reja” në historinë e Republikës së Pestë, tha ai.

Mes masave të shpallura për shkollat ​​dhe të rinjtë, Macron po mendon për rregullimin e përdorimit të ekraneve “për fëmijët tanë”, bazuar në një raport të ekspertëve të mbledhur javën e kaluar. Ai kërkon të forcojë edhe mësimin e “edukatës qytetare” në shkollë, por edhe teatrit dhe historisë së artit. Gjithashtu u njoftua eksperimentimi në njëqind institucione i një “veshjeje të vetme veshjesh” për studentët, me synimin për një përgjithësim të mundshëm në vitin 2026.

Macron më pas këmbënguli gjatë për sigurinë, luftën kundër islamit radikal dhe thellimin e procesit të integrimit të komunitetit. “Një Evropë më e bashkuar dhe më sovrane” është një “element i domosdoshëm” për të ardhmen e Francës, deklaroi ai, duke kujtuar rezultate të rëndësishme të arritura në nivel BE, siç është plani i rimëkëmbjes NextGenerationEu.
Huazuar nga Albeu.com

Një kafe nga ju!

Artikuj të ngjashëm

Back to top button