Aktualitet dhe Lajme

Si të dalloni migrenën nga një dhimbje koke e thjeshtë

Share

Migrena është shumë më e zakonshme nga sa mendojmë. 2 në 10 të rritur në vend vuajnë nga migrena kronike, ndërkohë që shumë herë ata ngatërrojnë sulmet e migrenës me dhimbjet e kokës, ndaj nuk kërkojnë ndihmë.

Por migrena mund të jetë një gjendje dobësuese dhe torturuese, prandaj është e rëndësishme të hulumtohen trajtimet dhe modalitetet që funksionojnë për ne. Por si fillim, si mund ta dallojmë migrenën nga dhimbja e kokës?

Dhimbja e kokës është zakonisht më e lehtë në intensitet dhimbjeje dhe përshkruhet si një “shtrëngim” rreth kokës. Në të kundërt, një migrenë fokusohet në një pjesë specifike të kokës. Për shembull mund të jetë dhimbje shumë intensive përpara kokës dhe sipër syrit. Mund të jetë vetëm në anën e djathtë, ose në një zonë të caktuar të kokës.
Dhimbjet e kokës janë zakonisht të rastësishme. Ndryshe nga sulmet e migrenës të cilat janë një çrregullim kronik rikthim. Në përgjithësi, frekuenca e sulmeve të migrenës mund të ndryshojë nga personi në person dhe shpesh ndikohet nga faktorë gjenetikë ose psikologjikë.
Sulmet e migrenës nuk e lejojnë njeriun të vazhdojë normalisht aktivitetet e përditshme, pasi dhimbja, simptomat që shoqërojnë sulmin e migrenës, por edhe lodhja nuk e lejojnë njeriun të përballojë.
Simptomat e dhimbjes së kokës dhe migrenës janë të ndryshme. Një dhimbje koke e thjeshtë padyshim krijon dhimbje dhe parehati në kokë. Anasjelltas, sulmet e migrenës mund të ndikojnë në shikim (drita ndezëse ose vija me kuadrate), të shoqërohen me të përziera intensive, të vjella, ndjeshmëri ndaj dritës, marramendje, etj.
Është e rëndësishme që një person të jetë në gjendje të bëjë dallimin midis sulmit të migrenës dhe dhimbjes së kokës në mënyrë që të marrë trajtimin e duhur.
Huazuar nga Albeu.com

Back to top button