Aktualitet dhe Lajme

Raporti i UNICEF-it – KOHA

Share

2023-ta, një nga vitet më të vështira për fëmijët në mbarë botën

 

Ndërsa dhjetëra konflikte kanë grabitur pamëshirshëm të ardhmen e dhjetëra mijëra fëmijëve, viti 2023 do të mbahet mend si “një nga vitet më të vështira” për të qenë fëmijë, sipas Fondit të Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF). Një faktor tjetër që e bëri vitin “një nga më të vështirët” ishin fondet e pamjaftueshme për akterët humanitarë, duke dëmtuar fëmijët që kanë nevojë për ndihmë shpëtimtare, veçanërisht në zonat e konfliktit në vazhdim, pasi “nuk mund të bësh më shumë me më pak”, tha zëvendësdrejtori ekzekutiv i UNICEF-it.

Mendoj se viti 2023 ka qenë një nga vitet më të vështira për fëmijët në mbarë botën. Dhe mendoj se gjërat që më kanë goditur më shumë është, së pari, dhuna e tmerrshme dhe e paprecedentë që kemi parë në Gaza”, tha Ted Chaiban në një intervistë për Anadolu Agency.

Në Gaza, përqindja e fëmijëve të vrarë si përqindje e numrit të përgjithshëm të vdekjeve është “mbi 40%,”, tha Chaiban, duke shtuar se kjo është “dyfishi i asaj që kemi parë në mbi 40 konflikte ku kemi këto të dhëna të përmbledhura. “Është diçka që është e paprecedentë që kemi parë, një nivel pa dallim dhune në Gaza,” tha ai. “Dhe kjo është thjesht absolutisht e tmerrshme”.

Advertisements

Izraeli ka goditur Rripin e Gazës që nga një sulm ndërkufitar nga grupi palestinez Hamas më 7 tetor, duke vrarë të paktën 20,424 palestinezë, kryesisht gra dhe fëmijë, dhe duke plagosur 54,036 të tjerë, sipas autoriteteve shëndetësore në enklavë. Sipas burimeve palestineze dhe ndërkombëtare, kjo ka shkaktuar një katastrofë të paprecedentë humanitare dhe dëme të mëdha në infrastrukturë.


Huazuar nga Koha.mk

Një kafe nga ju!

Back to top button