Aktualitet dhe Lajme

Mitsotakis paralajmëron Maqedoninë e Veriut: Po shkelet Marrëveshja e Prespës do…

Share

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis ka dërguar paralajmërime drejt zyrtarëve të lartë të Maqedonisë së Veriut gjatë pjesëmarrjes së tij në Samitin e 27-të të BE-së.

Mitsotakis u shpreh se nëse Shkupi insiston të ndjekë të njëjtën rrugë me “shkeljen e Marrëveshjes së Prespës”, rruga e tyre evropiane do të anulohet.

Ai iu referua refuzimit nga presidentja e RMV Davkova dhe kryeministri Mickoski për t’iu drejtuar vendit të tyre si “Maqedoni e Veriut”, duke zgjedhur t’i drejtohen thjesht si “Maqedoni”.

“Unë mora iniciativën dhe i informova kolegët e mi në Këshillin Evropian për zhvillimet në Maqedoninë e Veriut, për faktin se si presidentja ashtu edhe kryeministri i emëruar në thelb dhe drejtpërdrejt po shkelin Marrëveshjen e Prespës, duke injoruar erga omnes në praktikë dhe duke zgjedhur të përdorin një emër të ndryshëm nga emri i përcaktuar me kushtetutë i vendit për përdorim të brendshëm, i cili është tërësisht në kundërshtim me frymën e Marrëveshjes së Prespës”, ​​u shpreh fillimisht Mitsotakis.

“I informova ata për këtë zhvillim fatkeq dhe gjithashtu ua bëra absolutisht të qartë se nëse Shkupi vazhdon në këtë rrugë, ata në thelb do ta bëjnë jashtëzakonisht të vështirë – nëse jo në praktikë të anulojnë – çdo proces të konvergjencës së menjëhershme me familjen evropiane. Kështu që unë mendoj se të gjithë duhet të kuptojnë pasojat e veprimeve të tyre dhe të dinë se pajtueshmëria me acquis evropiane përfshin padyshim respektimin besnik të marrëveshjeve ndërkombëtare që janë nënshkruar nga të dyja palët”, shtoi kryeministri grek.
Huazuar nga Albeu.com

Back to top button