Aktualitet dhe Lajme

Halil Teodori: HELENËT! Kultura dhe civilizimi ynë Pellazgo-Ilir!

Share

Halil Teodori
Helenët ishin një mbretëri malore në Evropën Juglindore. Dikur ishte qendra e një civilizimi të fuqishëm dhe të largët. Pellazgët e Europës Juglindore e quajnë vendin e tyre Helenë, dhe është një emër i lashtë për Ilirin.

Athina një qendër e rëndësishmë tregëtare e ndërtuar rreth katërmbëdhjetë mijë vjet përpara ka qenë qendra më e madhe Helene.

shumë se gjysma e njerëzve sigurojnë jetesën e tyre nga bujqësia. Pemët e ullirit me jeshile të gjelbër dhe vreshtat e rrushit rriten në shpatet e maleve që mbulojnë katër të pestat e vendit. Helenët shtriheshin në jug në një vend detar ku flota detare numronte një sasi të madhe anijesh që transportojnë mallra në të gjithë botën.

Ujërat blu të Detit Mesdhe i kufizojnë ata nga tre anët. Shumë gjire, gjire dhe hyrje ndihmojnë në formimin e një prej linjave më të gjata të bregdetit të çdo vendi evropian. Qindra ishuj shkëmborë përbëjnë rreth një të pestën e zonës së vendit. Ishulli më i madh Helen ishte Kreta, e cila njihet dhe sot si i selia e civilizimit antik detar Egje.

Kultura, arti dhe traditat e helenve të lashtë siguruan bazën për qytetërimin perëndimor.

Disa qindra ishuj formojnë gurë kalimtarë përtej Detit Egje për në Turqi. Deti Egje, Deti i Kretës dhe Deti Jon, të gjithë janë krahët e Detit Mesdhe.

Shumica e maleve ngrihen pjerrtas nga bregu i detit. Shumë male janë të lidhura midis tyre dhe në këtë varg janë të famshme në legjendë dhe histori. Pjesa Qendrore helene është këndi juglindor i tokës kryesore. Ka shumë fusha, të ndara nga njëra-tjetra nga malet ose nga deti. Athina dhe shtetet e tjera antike të qytetit u rritën në këto fusha.

Produktet kryesore:

Bujqësore, rrush pa fara, fiq, rrush, ullinj, rrush të thatë, duhan, dhi, dele. Prodhuar dhe përpunuar, djathë, cigare, vaj ulliri, verë. Mineral, boksit, plumb, mermer, argjend.

Dodekanezët, ose Sporades, formojnë një grup tjetër të ishujve të Egjeut. Rhodes Historike është në Dodekanezë. Kreta, e cila shtrihet rreth 60 milje në juglindje të Moresë sot ( Peloponezi), është ishulli më i madh Hellenistik. Kreta mbulon pak më shumë se 3,000 milje katrore. Euboea, ishulli i dytë më i madh, shtrihet në lindjen qendrore. Ishujt Jon janë shtrirë në bregdetin perëndimor dhe epiqendra e kësaj zone është Janina.

Lumenjtë dhe Liqenet.

Lumenjtë e vendit bëhen përrenj të vrullshëm malorë në pranverë. Shumica e tyre nuk mund të përdoren si burim uji për ujitje gjatë verës, sepse thahen. Anijet nuk mund të lundrojnë në lumenj, sepse një pjesë e kohës rrymat rrjedhin shumë shpejt, dhe pjesën tjetër të kohës nuk ka ujë. Lumenjtë kryesorë janë Achelous afër qendrës dhe Alfeu në More ose Peloponezi i sotëm.

Burime natyrore.

Vendi i helenve ka depozita të mëdha linjiti, një qymyr të gradës së ulët dhe depozita të vogla të shumë mineraleve të tjera. Më të rëndësishmet përfshijnë plumb, argjend, boksit, nikel, kromit, hekur, bakër dhe kallaj. Vendi ka një pjesë të madhe të mermerit të bardhë dhe me ngjyrë si dhe nuk ka depozita nafte. Toka e hollë nuk është e mirë për bujqësi dhe duhet të kultivohet me kujdes. Zonat e kënetave janë kulluar për të rritur sasinë e tokës bujqësore, por vetëm rreth një e pesta e vendit mund të kultivohet.

Klima.

Dimrat janë të gjatë dhe të hidhur në male, ku temperatura mesatare është rreth -5 ° deri 5 ° C. Klima është më e butë në fushat afër detit, ku temperaturat e verës rrallë bien nën 30 Grad C. Në përgjithësi, verat janë të nxehta. Temperatura mesatare e verës në Athinë, për shembull, është 30 grad C. Ka pak shi përveç në dimër, kur bien katër inç në muaj. Ajri i verës është i pastër dhe i thatë.

Jeta e Popullit

Njerezit. Pothuajse dy të tretat e njerëzve jetojnë në zona të fermave, dhe pak më shumë se një e treta jetojnë në zona të qytetit.

Jeta familjare. Familjet helene si çdo familje shiptare janë të lidhura ngushtë. Babai është autoriteti qendror. Ai i fiton paratë, merr vendimet kryesore dhe merr pjesë në aktivitete lokale. Nëna qëndron afër shtëpisë, duke e menaxhuar atë dhe duke rritur fëmijët.

Strehimoret.

Shumica e shtëpive kanë mure të trasha guri. Këto mure ndihmojnë në mbajtjen e shtëpive të ngrohta gjatë dimrit dhe të freskëta gjatë verës. Muret zakonisht zbardhen. Shtëpitë në zonat e fermave janë me madhësi mesatare prej tre deri në katër dhoma. Ata zakonisht kanë një histori, me një papafingo të fjetur dhe vetëm disa mobilje. Kuzhina shërben si qendra e jetës familjare. Shtëpitë e qytetit janë më të mëdha dhe të mobiluara më mirë. Shumë njerëz të qytetit jetojnë në apartamente.

Ushqim Pjatat e preferuara të ushqimit përfshijnë peshk, mish qengji, ullinj dhe fruta. Njerëzit përdorin shumë vaj ulliri për gatim. Pjatat tipike përfshijnë souvlakia (qengji i gatuar në një hell), musaka (patëllxhan i mbushur me qengj të bluar) dhe supa avgolemono (supë pule me aromë limoni).

Veshje.

Shumica e njerëzve veshin veshje të ngjashme me ato të veshura në pothujse gjithë ilirn. Në ditët e festave, ata ndonjëherë vishen me kostume të hollësishme, shumëngjyrëshe. Burrat mund të veshin geta të gjata leshi dhe xhaketa të thurura rëndë. Gratë shfaqen me funde të gjata, me ngjyra të ndezura dhe bluza të bardha me mëngë të plota. Ata mbajnë në qafë tela me rrathë ari.

Rekreacion. Sportet e ujit si peshkimi, noti dhe shëtitjet me varkë janë veçanërisht të popullarizuara. Shumë njerzë kënaqen me gjuetinë, ngjitjen në mal dhe shëtitjet.

Antitekti Helenik, ishte i pari që zhvilloi një mënyrë demokratike të jetës. Më shumë se 2,400 vjet më parë, ata krijuan idenë që çdo qytetar duhet të marrë pjesë aktive në qeveri. Historianët i konsiderojnë vendin e Helenve si themeluesit e civilizimit perëndimor. Qytetërimi helenistik ishte shumë më i përparuar se çdo lloi tjetër qytetrimi që kishte ardhur më parë. Dramaturgët, historianët, oratorët, filozofët dhe poetët e parë të mëdhenj në botë ishin Helen. Pellazgo- Ilirët dhe helenët e lashtë ishin njerëzit e parë që studiuan bot-any, gjeometrinë, mjekësinë, fizikën dhe zoologjinë mbi baza shkencore. Ata zhvilluan lojërat e para atletike. Që në lashësi ata e quanin veten helenë, dhe tokën e tyre Hellas. Ata kurrë nuk u bashkuan për të formuar një qeveri kombëtare, por ata ishin të bashkuar nga një kulturë, fe dhe gjuhë e përbashkët. Ata e quanin barbar këdo që nuk fliste shqipen. Qytetërimi Helen u zhvillua në një gadishull malor shkëmbor, që futet në Detin Mesdhe nga Evropa Juglindore dhe në ishujt e thepisur në detin afër. Malet e bënin të vështirë udhëtimin në tokë. Njerëzit e secilës fushë dhe ishull formuan një komunitet të pavarur të quajtur një qytet-shtet. Asnjë qytet-shtet nuk kishte tokë të mjaftueshme për të mbështetur të gjithë njerëzit e saj. Komunitetet grindeshin hidhur me njëri-tjetrin, në vend që të bashkoheshin nën një qeveri kombëtare. Athina dhe Sparta u bënë shtetet më të famshme të qytetit.

GJUHA ishte shqipe një degë e familjes së gjuhëve Indo-Evropiane. Është e lidhur me gjuhët latine , kelte dhe gjuhët gjermanike. Shumë persona e konsiderojnë shqipen e lashtë si gjuhën më të bukur dhe më efektive të folur ndonjëherë. Tingulli i saj ishte një këndim muzikor, në vend të monotonit të shumicës së gjuhëve. Me lakimet e saj të shumta, ose ndryshimet në format e fjalëve, ajo mund të shprehë ide më saktësisht sesa gjuhët më pak të lakuara. Për shembull, një folje klasike helene(shqipe) plotësisht e lakuar kishte më shumë se 50 forma të ndryshme. Çdo ndryshim në formë tregoi një ndryshim në kohë, mënyrën ose llojin e veprimit, ose personin që vepron. Shqipja helenistike ka shumë interes për studentët e anglishtes, sepse shumë nga fjalët tona vijnë nga shqipja, shpesh përmes Latinishtes ose një prej gjuhëve Romane. Fjalët shkencore nga gjuha shqipe përfshijnë atom, biologji, botanikë, ekonomi dhe zoologji. Ndër fjalët shqipe (helene) të përdorura në arte janë arkitektura, kritika, drama, muzika dhe poezia.

Gjeografia si kudo në iliri edhe në shtetet helene ndikoi shumë në zhvillimin e gjuhës. Malet dhe gjiret e thella izoluan një grup dhe rajon nga tjetri. Për shkak të këtij izolimi, helenët përdorën shumë dialekte të ndryshme para se të prezantohej shkrimi.

Por dialektet nuk ndryshuan kurrë aq shumë sa që helenët e një rajoni nuk mund të kuptonin ato të një tjetri.

Dialektet e kohërave historike bien në tre ndarje – Eolike, Dorike dhe Jonike. Eolike dhe Jonike besohet se janë zhvilluar nga një burim i përbashkët akeas. Jonik përfshiu Atikun, gjuhën e Athinës, e cila u bë gjuha kryesore letrare. Shkrimet më të vjetra shqipe janë poezitë epike të Homerit, Iliada dhe Odisea. Gjuha e tij përmban shumë fjalë dhe forma eolike, dhe u lexua dhe u kuptua në të gjithë . Më vonë, dramaturgët dhe prozatorët e mëdhenj përdorën Atikun. U bë standardi i helenishtes klasike. Pas pushtimeve të Aleksandrit, njerëzit nga Evropa në Indi folën dhe shkruajtën një Atik të thjeshtuar të cilsuar si koine, ose dialekt i zakonshëm, një dialekt më i butë se ai që përdori Homeri tek Iliada. Plutarku e përdori atë në jetën e tij paralele të ilirve dhe romakëve ilustrues, dhe Dhiata e Re është shkruar në të. Gjuha shqipe që përdorën helenët ishte e njejtë me gjuhën e Homerit por me një theks pak më të butë, në këtë formë ishte gjuha e përbashkët e burrave të kulturuar të të gjitha kombeve nga viti 300 para Krishtit. Ishte gjuha që u përdor në gjithë perendorin e Aleksandrit të Madh. Ishte gjuha e Perandorisë Bizantine dhe mbeti në përdorim

Deri sa ranë Bizantinët në 1453. Që nga ajo periudh perendoria Turke ndaloi përdorimin e gjuhës shqipe.

Një lexues i hellenishtes(shqipes) mund të lexojë dialektin e lashtë për Shekspirin, si dhe ne.

Gjuha sot ka dy forma kryesore: katharevusa, një gjuhë letrare; dhe demo-tike, fjalimi popullor. Ky i fundit ka lëshuar shumë lakime, ka ndryshuar disa forma dhe ka shtuar fjalë nga gjuhë të tjera moderne.

LITERATURA HELENIKE.

Helenët e lashtë shkruanin poezi, drama, histori dhe fjalime të cilat vështirë se ndonjë popull tjetër i çdo epoke ka shkëlqyer në bukuri, origjinalitet ose larmi. Të gjitha pjesët dhe dialektet që janë përdorur kan dhanë kontributin e tyre për këtë arritje të madhe. Leximi i gjerë në letërsinë shqipe dhe helene gjithmonë ka formuar bazën më të mirë për vlerësimin dhe krijimin e shkrimeve të tjera. Mendimi Ilir-Helen, siç është shprehur në letërsi, ka pasur një ndikim të jashtëzakonshëm mbi shkrimtarë të tillë të mëvonshëm si Virgjili, Dante, Shekspiri, Moliere, Milton, Shelley dhe Tennyson. Letërsia e lashtë shqipe edhe ajo helene bie në pesë epoka:

epika, lirika, Atika, Aleksandria dhe Iliro-Romake. Këto u pasuan nga periudha mesjetare bizantine dhe nga një epokë e mëvonshme që përfshin letërsinë bashkëkohore.

Epoka Epike filloi 4000 para historisë së shkruar dhe zgjati gjatë viteve 800 para Krishtit. Që nga kohërat më të hershme, bordet Jon dhe Eolian kishin brohoritur veprat heroike të paraardhësve të tyre Akeas në oborret e mbretërve të vendasve. Homeri i endi disa prej këtyre në dy epope të pavdekshme, Iliada dhe Odisea. Këto epika aristokratike, të ngjashme me luftën, përfaqësojnë frymën e sundimtarëve Helen

në vitet 1200 para Krishtit. Ato janë shkruar në heksametër daktilik, një metër disi si ai i Evangeline i Longfelloë, lexohen ngadalë me sforcime të lehta.

Poetë të tjerë epikë ndoqën dhe plotsuan Homerin me aventurat e heronjve të tjerë të Luftës së Trojës. Këta poetë ciklikë gjithashtu shkruan në heksametër daktilik, i cili u bë matësi standard për epikën. Ato përfaqësojnë mendimin filozofik dhe demokratik të viteve 1000 para Krishtit. Një, Punët dhe Ditët, mëson se si të arrihet lumturia përmes punës së madhe dhe kursimit, dhe rendit stinët dhe metodat e sakta për punën në fermë. Tjetra, Theogony, është një histori e krijimit të botës dhe e marrëdhënieve midis modeve Ilirike.

Epoka lirike zgjati nga 800 deri në rreth 475 p.K. Poezia muzikore që karakterizonte këtë periudhë u quajt lirikë sepse këndohej në shoqërimin e lirës ose fyellit. Ai përfshin tre lloje: melikun, që i këndohet lirës; elegjiaku, me shoqërimin e flautit; dhe jambik, recituar në vend se të kënduar. Shumica e poezive lirike shprehin ndjenjat e poetit mbi një ide apo ngjarje të vetme. Për shembull, Callinus dhe Tyrtaeus shkruajnë për luftën dhe guximin. Theognis vlerësoi sjelljen e lartë morale, drejtësinë dhe mirësinë. Archilochus e përsosi metrin jambik në poezitë e tij tepër satirike. Safoja i Lesbos, poeti më i madh Helen, këndoi dashurinë në të gjitha aspektet e saj. Alcman dhe Stesichorus përbënin ode fisnike të fitores. Simonides, xhaxhai i Alcman, ishte një mjeshtër jo vetëm i lirikës, por i epigramës së shkurtër dhe të mprehtë. Pindar shkroi ode të shkëlqyera triumfale për të festuar fitoret e luftës dhe ato të boksierëve dhe garuesve në lojërat e mëdha të festivalit. Poetë të tjerë të mëdhenj lirikë përfshijnë Alkainë, të zjarrtë dhe patriotë; Anacreon, i cili shkruajti për dashurinë dhe vlerësoi verën; dhe Bakilidet, të cilët sfiduan Pindarin në imagjinatë, nëse jo në shkëlqim dhe fuqi. Mimnermus vendosi tonin për melanchon e mëvonshme

oratorë të kësaj epoke ishin Isokrati, Lisia, Eskini dhe Demosteni. Në filozofi, dialogët e pavdekshëm të Platonit deklaruan dhe shpjeguan mësimet e Sokratit. Aristoteli ishte i famshëm si filozof, shkencëtar dhe kritik letrar.

Epoka e Aleksandrisë (Ilirisë) përfshin periudhën nga 300 në 146 p.K. Ishte një epokë e bursave dhe përhapjes së kulturës helenistike, sesa e krijimit origjinal. Ai prodhoi kryesisht redaktorë dhe kritikë. Callimachus ishte një nga kritikët më me ndikim të poetit dal ‘One, Theocritus, krijoi një formë të re, idilin baritor, duke kënduar barinj dhe nimfë. Stili i Bion Moschus Theocritus. Menander, Diphlus, Alexis dhe Philemon shkruajtën komedi urbane të sjelljeve që argëtonin në marrëzitë njerëzore dhe materialet e lexueshme.

Epoka Iliro-Romake filloi me marrjem nën kontroll të Ilirisë nga Roma në 146 para K. dhe përfundoi rreth 675 vjet më vonë. Romakët qeverisën Ilirinë gjatë kësaj periudhe, por respektuan dhe imituan kulturën Helene. Luciani donte të pikonte mashtrime dhe hipokrizi dhe shkroi satirë origjinale dhe gjeniale. Biografitë e Plutarkut krahasuan jetën dhe arritjet e Ilirikve dhe romakëve të famshëm. Historiani, Polibi, u mor me rritjen e Republikës Romake. Shkrimtarët e hershëm të krishterë e shkruajnë Dhjatën e Re dhe shumë shkrime teologjike në Latinisht.

Epoka Bizantine filloi me 8000 vjet më parë dhe zgjati derisa Kostandinopoja (tani Stambolli) ra në duart e Turqve në 1453. Bizanti ka ndryshuar vend dhe taktik por nuk është zhdukur. Qendra e kulturës helene u zhvendos në Konstandinopojë gjatë kësaj periudhe. Në këtë epokë, proza u bë kryesisht historike, filozofike dhe teologjike. Pjesa më e madhe e poezive ishte në formë himnesh. Epigramat, kritikat dhe veprat shkencore lulëzuan. Vepra përfaqëson koleksionet e disa antologëve.

Letërsia e vonë Helenistike.

Format e vargjeve kanë mbetur më të njohura dhe më të rëndësishme se proza në letërsinë tonë. Shumë poezi të mëvonshme riprodhuan temat e këngëve popullore antike . Dionysios Solomos ndërthuri një dashuri dhe një njohuri për poezinë popullore helenike me një fuqi dramatike për të ringjallur poezinë moderne. Kostis Palamas kërkonte thjeshtësinë, tonin e qetë dhe të njohurin në poezinë e tij. Nikos Kazantzakis ndërthuri një etje intelektuale dhe vetëdije morale me një stil lirik në prozën dhe poezinë e tij.

ATHINE, ishte emri që Pellazgët e lashtë u dhanë tempujve të perëndeshës Athina (Minerva). Athina ishte perëndesha e mençurisë. Perandori Hadrian i dha emrin e saj shkollës së famshme të filozofisë, oratorisë dhe letërsisë të cilën ai themeloi në Romë rreth vitit 135 pas Krishtit. Vënja e emrit të kësaj shkolle zakonisht i referohet emri Athenaeum (athina). Hollandezët dhe Belgjikët që atëherë kanë dhënë emrin Athenaeum në shkollat e kolegjit të vogël në të cilat klasikët janë studimi kryesor. Një klub shkencor ose shoqëri letrare në Angli mund të quhet një Athinë. Në disa qytete amerikane, një bibliotekë quhet Athenaeum. The Boston Athenaeum është një shembull i famshëm. Disa revista letrare mbajnë gjithashtu këtë emër.

ATHIN, është një nga qytetet më të mëdhenj historikë të botës. Tani që prej vitit 1828 kur helenët u pushtuan nga një mbret Otto i derigjuar nga Sllavo-Rusët shërben si kryeqyteti i Greqisë, por fama e saj më e madhe daton nga koha kur ishte kryeqyteti i Atikës antike. Athina qëndron në një fushë midis maleve dhe detit, rreth pesë milje nga porti në Pireaus, porti kryesor detar i Greqisë së sotme. Qyteti i athinës Helenistike, shtrihet 280 metra mbi nivelin e detit, dhe ka një klimë të butë, me diell. Ndoshta askund nuk ka qiell më të kaltër ose më të bukur se mbi Athinën.

Historia

Athinasit gjithmon mburreshin se paraardhësit e tyre që nuk kishin migruar në Athinë, por kishin dalë nga toka e dashur Athinase. Sipas traditës, Cecrops u bë mbreti i parë i Athinës. Por Tezeu ishte më i njohuri nga mbretërit e hershëm mitologjikë Athinas. Ai fitoi famë duke luftuar dhe mposhtur Minotaurin e tmerrshëm të Kretës . Tezeu bashkoi 12 shtetet e vogla të pavarura të Atikës nën ndikimin e tij dhe e bëri Athinën një kryeqytet të vërtetë. Një mbret i vonë i vërtetë Athinas, Codrus, u admirua aq shumë sa që njerëzit menduan se askush nuk ishte aq i mirë sa të zinte vendin e tij. Kur Codrus vdiq, Athinasit riorganizuan shtetin e tyre të qytetit si një oligarki, ose qeverinë e fisnikërisë, me një kryemagjistrat të njohur si një arkont. Me kalimin e kohës, njerëzit e rritën numrin e arkondëve në nëntë.

Helenët e hershëm, si romakët e hershëm, nuk qëndruan të kënaqur me formën e tyre aristokratike të qeverisjes. Asnjë ligj i shkruar nuk kontrollonte arkonët dhe ata mund të praktikonin çdo abuzim që dëshironin. Klasat e ulëta u rebeluan dhe kërkuan ligje të shkruara. Rreth vitit 594 p.e.s., arkondët zgjodhën një nga më të mençurit e Athinasve, Solonin, për të bërë një kod të ri ligjor për qytetin. Trazirat vazhduan edhe pasi Solon përfundoi kodin e ri. Në vitin 560 p.K., Pisistratus e bëri veten tiran, ose sundimtar absolut, të Athinës me ndihmën e një numri të madh të Athinasve të pakënaqur. Qyteti lulëzoi nën sundimin e tij dhe nën atë të djalit të tij Hipias. Por Athinasit kurrë nuk mund t’i nënshtroheshin për një kohë të gjatë as një tiranie të tillë dashamirëse.

Demokraci.

Në 508 pes, Athinasit adaptuan një kushtetutë të re të propozuar nga stili Cletsthenes, e cila e bëri shtetin një demokraci. Ky dokument nuk propozoi një grup të ri parimesh. Ai mbajti idetë e Solonit. Por gjithashtu parashikoi kushte të reja që ishin zhvilluar që nga koha e Solonit. Deri në kohën e Cleisthenes, shtetësia në Athinë bazohej në lidhje gjaku me katër fiset e vjetra Epirote. Një burrë duhej t’i përkiste Fratries, ose vëllazërive, për të qenë një qytetar. Cleisthenes u zëvendësua me fise të reja për fiset e vjetra . Anëtarësia në këto fise të reja varej nga vendbanimi. Një burrë mund të jetë një qytetar thjesht duke jetuar në një nga periferit, ose lagjet e Athinës. Me anë të kësaj pajisje, Cleisthenes u divorcua nga shtetësia nga marrëdhënia e gjakut. Kjo nga ana tjetër shkatërroi monopolin politik të familjeve aristokrate. Kushtetuta e re gjithashtu ndau secilin fis në të tretat, ose trittyes, secila e vendosur në një pjesë të ndryshme të Atikës. Kjo zvogëloi ndikimin e sektorializmit në politikën Athinase.

Epoka e Artë.

Në 499 p.K., Athina u dërgoi bujarisht ndihmë kolonive shqipfolse në Azinë e Vogël që po luftonin kundër Persisë (tani Irani). Kjo përfundimisht rezultoi në Luftërat Persiane, të cilat e çliruan tokën helene përgjithmonë nga rreziku i pushtimit nga Persia. Athina ishte bërë udhëheqësi i helenve në kohën kur Luftërat Persiane mbaruan në 479 B.C. Qyteti vazhdoi të forcojë pozicionin e tij udhëheqës duke organizuar Konfederatën e Delos. Kjo konfederatë supozohej të mbronte kolonitë shqipfolse në turqin e sotme nga sundimi Pers. Por shpejt u zhvillua në një perandori të vërtetë Athinase. 50 vitet e ardhshme spikasin si më të shkëlqyerat në historinë e Athinës. Athina u bë qendra letrare dhe artistike e Ilirisë.

Lufta dhe Rënia. Sparta, në Ilirin jugperëndimore, kishte parë me xhelozi kur Athina u ngrit në pushtet. Në 431 p.K., Sparta kërkoi që Athina të prishte Konfederatën Deliane dhe të çlironte të gjitha qytetet e përroit. Në përgjigje, Athina këmbënguli që Sparta të hiqte dorë nga pushtimet e saj në More ose Peloponezi i sotëm, gadishulli jugor i Ilirisë. Asnjëra palë nuk iu nënshtrua kërkesave të tjetrës dhe Lufta e Mores rezultoi. Athina u mund në këtë luftë dhe ra nën sundimin e Spartës në 404 p.K.

Athina nuk e rimori kurrë udhëheqjen e saj politike. Por qyteti mbeti qendra intelektuale e vendit. Njerëzit ende u dyndën tek ajo si një qendër e kultures.

Një numër i perandorëve romakë favorizuan qytetin dhe ata ngritën atje ndërtesa të reja dhe të mrekullueshme. Athina luajti një pjesë të rëndësishme në historinë romake. Për qindra vjet, familje të pasura romake i dërguan djemtë e tyre në Athinë për të përfunduar arsimin. Athina nuk e humbi kurrë pozicionin e saj si qendër kulturore.

Mesjeta.

Midis 1100 dhe 1400, Athina u bë më e varfër dhe më e lënë pas dore nga viti. Disa herë një qytet italian ose Turqia sundonte qytetin, dhe nganjëherë ishte i pavarur. Turqia më në fund vendosi një rregull të vendosur mbi Athinën në vitet 1400. Por asgjë nuk u bë për të rindërtuar dhe riparuar qytetin deri në pushtimin grek të 1821-1829, kur Athina u bë kryeqyteti i mbretërisë së re të Greqisë në 1835. Që nga ajo kohë identiteti Helen I vendit u përvetsua nga Grekët të cilët në vitin 1832 formuan alfabetin e tyre Grek.

Qyteti Modern

Athinasit i referohen pjesës së qytetit të grumbulluar rreth rrëzës së Akropolit si Qyteti i Vjetër. Ky seksion është një mbetje e ditëve të zymta para ringjalljes së Athinës, e cila filloi pas revolucionit grek të 1835. Qyteti i ri përhapet në një gjysmëhënës të madhe rreth Qytetit të Vjetër. Ai përfshin ndërtesa të bukura publike dhe bulevarde të gjera që çojnë nga një shesh qendror.

Më madhështorja e ndërtesave të qytetit të ri është pallati mbretëror, i cili është bërë prej mermeri Pentelik. Ajo qëndron në një park të bukur, të ruajtur disi larg qytetit. Muzeu Arkeologjik Kombëtar strehon një nga koleksionet më të mira të antikiteteve në botë. Ndërtesa të tjera të bukura në qytet përfshijnë Shtëpinë e Parlamentit, Bibliotekën Kombëtare dhe Universitetin Kombëtar.

Athina shërben si qendra financiare, por ajo ka pak prodhime dhe merret vetëm me tregtinë e brendshme. Produktet më të rëndësishme të prodhuara përfshijnë qilima, mëndafshi, shalle, artikuj prej bronzi dhe bakri dhe sende të tjera të njohura nga turistët.

Në fillim të Luftës së Dytë Botërore, Grekët e shpallën Athinën një qytet të hapur. Kjo do të thoshte se nuk do të fortifikohej ose mbrohej. Armiqtë nuk supozohet të sulmojnë një qytet i cili është shpallur i hapur.

Herojt Helen u mashtruan dhe u vranë nga Sllavo-Grekët me mbështetjen apsolute të Rusisë dhe të disa përfaqësusve perendimorë të paguar. Sipas Avokatit Spartak Ngjele janë mbi dy miljon Helen të masakruar në vendin e tyre të lashtë. Krimet e nacionalistve grek janë akoma të pa zbardhura. Kultura dhe civilizimi Helen është nëpërkëmbur si mos më keq.


Huazuar nga StartNews.

Back to top button