Aktualitet dhe Lajme

Adoleshentët kanë erë të rëndë! Studimi zbulon përbërje unike të erës së trupit tek adoleshentët

Share

Shumica e prindërve e njohin erën e dhomës së gjumit të një adoleshenti. Tani, shkencëtarët kanë konfirmuar se ata me të vërtetë kanë aromën e tyre të veçantë – djerse, urine, myshku dhe drurit të sandallit.

Studiuesit krahasuan përbërjen kimike të mostrave të erës së trupit nga 18 foshnja të moshës zero deri në tre vjeç dhe 18 adoleshentë të moshës 14 deri në 18 vjeç.

Kishte një përzierje të barabartë të pjesëmarrësve meshkuj dhe femra në secilën grupmoshë. Mostrat u mblodhën nga copat e pambukut që ishin qepur në sqetullat e bluzave të pjesëmarrësve për një natë.

Pjesëmarrësit adoleshentë dhe prindërit e pjesëmarrësve të mitur u udhëzuan të shmangin ushqimet me aromë të fortë dhe produktet dhe detergjentët me parfum për 48 orë para studimit.

Analiza zbuloi se megjithëse përbërja kimike e erës së trupit ishte e ngjashme në të dy grupet, ato të mbledhura nga adoleshentët përmbanin nivele më të larta të acideve të caktuara.

Studiuesit identifikuan dy komponime që u gjetën ekskluzivisht në mostrat e adoleshentëve, për të cilat ata raportojnë se kishin erë “djerse, urine dhe myshku”, si dhe druri sandalli.

Ndërkohë, mostrat e erës së trupit të foshnjës u përshkruan si “të ngjashme me vjollcën” dhe “si sapun dhe parfum”.

Autorët sugjerojnë se disa nga ndryshimet në përbërjen kimike mund të rezultojnë nga ndryshimi në aktivitetin e gjëndrave dhjamore dhe gjëndrave apokrine të djersës – të dyja të lidhura me gjëndrën e flokëve – midis adoleshentëve dhe foshnjave.

Ata spekulojnë se mungesa e steroideve me erë të pakëndshme së bashku me nivele më të ulëta të acideve të caktuara në mostrat e aromës së trupit të foshnjave mund të kontribuojë që ato të vlerësohen zakonisht si aromë më të këndshme sesa erërat e trupit të adoleshentëve.

Ekipi, nga Universiteti i Erlangen-Nurnberg në Gjermani, publikoi gjetjet e tyre në revistën Communications Chemistry.

Ata shkruan: ‘Erërat e trupit kontribuojnë ndryshe në komunikimin ndërpersonal mes prindërve e pasardhësve të tyre në faza të ndryshme të zhvillimit.

“Tashmë menjëherë pas lindjes, foshnjat mësojnë të njohin aromën individuale të nënës së tyre dhe prindërit janë në gjendje të identifikojnë erën e trupit të foshnjës së tyre, e cila preferohet para erës së foshnjave të tjera.

Erërat e trupit të foshnjave janë të këndshme për nënat dhe, si të tilla, ndoshta lehtësojnë dashurinë prindërore.

“Nga ana tjetër, erërat e trupit të fëmijëve në pubertet vlerësohen si më pak të këndshme dhe prindërit nuk janë në gjendje të identifikojnë fëmijën e tyre gjatë kësaj faze zhvillimi.”/Daily Mail – Syri.net
Huazuar nga Albeu.com

Back to top button