Aktualitet dhe Lajme

SHBA padit Apple për ‘monopolizim të tregut të programeve e celularëve’ (FOTO)

Share

Departamenti i Drejtësisë në SHBA thotë në padi se gjiganti i teknologjisë ka penguar në mënyrë të paligjshme konkurrencën duke kufizuar informacionin për programet e përbërësit e aparateve të saj.

Padia e tipit ‘anti-trust’ është një sfidë direkte ndaj praktikave dhe produkteve kryesore të kompanisë, duke përfshirë sistemin e saj të mesazheve iMessage dhe mënyrën sesi lidhen me njëra-tjetrën produktet e saj iPhone dhe ora shoqëruese Apple Watch.

Padia e ngritur në gjykatën e New Jersey, akuzon se Apple ka vendosur monopol në tregun e celularëve dhe e përdor kontrollin e gjerë që zotëron më mënyrë ilegale”, shkruan rrjeti vendas Associated Press.

Padia e autoriteteve vjen pas një serie veprimesh anti-trust ndaj grupeve të mëdha të teknologjisë si Amazon, Apple, Meta e Google që janë përballur me hetime nga rregullatorët vitet e fundit, si në SHBA dhe Evropë për eliminim të paligjshëm të konkurrentëve.

Në qendër të ankesave është strategjia e Apple për bllokimin e aksesit të rivalëve në teknologjinë e produkteve të saj, si programi i mesazheve iMessage dhe asistenti virtual Siri.

Padia ngre shqetësimin se Apple i bën produktet e saj të integrohen lehtësisht me njëra-tjetrën, por jo me produkte që nuk janë të kompanisë, që krijon kufizime të padrejta dhe bllokim të konkurrentëve.

Apple raportohet se ka kaluar Samsung vitin e shkuar duke u bërë prodhuesi më i madh i celularëve në botë.

Disa kompani mes të cilave dhe Google, akuzojnë Apple për krijimin e një “kopshti të rrethuar me mur” në dëm të klientëve, edhe pse kompania kishte pranuar në nëntor të përmirësonte lidhjet mes aparateve iPhone dhe atyre Android.

Ajo që tërhoqi vëmendjen e rregullatorëve ishte integrimi i Apple me kompaninë e mesazheve Beeper, e cila nuk i lejonte përdoruesve jo-iPhone të këmbenin mesazhe në iMessages.

Më vonë Beeper kishte tentuar të zgjeronte aksesin në shërbimet e saj, por pas disa tratativave  Apple bllokoi nderlidhjen jashtë kapaciteteve të rrjetit të saj iMessage.

“Megjithse besojmë se është një produkt fantastik, ne nuk mud të luajmë këtë ‘macja me miun’ me kompaninë më të madhe në botë,” tha mes të tjerash kreu i Beeper, Eric Migicovsky, pas ankesave.

Rregullatorët evropianë gjithashtu po vënë nën presion Apple për çështje të ngjashme, teksa rrjeti Financial Times raportonte për një gjobë të pritur €500 milionë për shkelje të ligjeve të konkurrencës.

Kjo pas ankesave të rrjetit të shkarkimit të muzikës Spotify, se Apple po i kufizonte aksesin në produktet e saj, duke i rekomanduar përdoruesve programe të veta si Apple Music. /TheGuardian/ 
Huazuar nga Albeu.com

Back to top button