Aktualitet dhe Lajme

“Korrupsioni nuk na lë të rritemi”, çfarë thonë të dhënat

Share

Korrupsioni përmirëson femrat kryesore të sipërmarrjes si nga ajo, ashtu dhe meshkujt, sipas një sondë të zhvilluar nga “Monitor” në faqen e vet të internetit të platformës ECR (Engaged Citizens Reporting). Sondazhi u plotësua nga 503 anketues, rreth 35% e atyre që ishin femra. 80% e femrave të anketuara nga “Monitor” se korrupsioni është një pengesë për investime. 80% e femrave të anketuara se korrupsioni është një pengesë për investimet e tyre. Kjo përqindje është dhe për përgjigjen e njerëzve sipërmarrës.

Është një normë e pashkruar në Shqipëri, që nëse nuk paguan, nuk mbaron punë. Perceptimi për femrat është se “korruptohen” më pak dhe ndaj pëlqehet t’u ryshfet. 54% e sipërmarrësve kanë pohuar se u është kërkuar të japin një herë ryshfet gjatë 12 muajve të fundit, përkundrejt 76% që u përgjigjen në këtë mënyrë nga bizneset që lëvizin nga meshkujt. 52% e të anketuarave që u kishin kërkuar ryshfet thanë se ai varionte midis 10-20% të vlerës së kontratës.

Por, kur nuk mbaron punë, duhet të paguash. “Pas 16 vjet luftë për të mos paguar tarifat e korrupsionit që janë të afishuara, u dorëzova. Po këshilloj klientin t’i paguajë”, thotë një ekonomist nga Shkodra, në komentet anonime në platformë. Sipërmarrëset komentojnë se korrupsioni pengon, teksa i hap në realizimin e investimeve.

“Korrupsioni, mua personalisht më lë të rritem profesionalisht, pasi lloji i biznesit që unë bëj lidhet direkt me kontrollin e qeverisjes vendore dhe ato u japin prioritet në kohë dhe në vetëm bizneseve të tyre ose atyre të zgjedhura prej tyre”, thotë një sipërmarrës në sektorin e shërbimeve në Tiranë.

“Kemi frikë për të ardhmen dhe për biznesin”, pohon një sipërmarrës e re që vepron në sektorin e “Akomodimit dhe shërbimeve ushqimore”, e klasifikuar në sipërmarrjet me 10-49 të punës.

Korrupsioni step dhe të huajt. “Kompania është pjesë e një grupi të huaj. Perceptimi i mungesës së konkurrencës së ndershme, që favorizohet nga niveli i lartë i korrupsionit, frenon vendimmarrësit e kompanisë së huaj të rrisë investimin në Shqipëri, shprehet një sipërmarrëse nga Durrësi, në sektorin e tregtisë, me 10-49 të punësuar.

Rezultatet totale

Rezultatet e sondazhit të “Monitor” me 503 të anketuar tregojnë se korrupsioni perceptohet si një çështje shumë alarmuese dhe fenomen në rritje në Shqipëri.

Më shumë se 90% e të anketuarve mendojnë se korrupsioni është një çështje shumë alarmuese, ndërsa 77% e tyre vlerësojnë se korrupsioni është rritur shumë në pesë vitet e fundit. 69% e të anketuarve mendojnë se lufta kundër korrupsionit nuk ka treguar përparim në vitet e fundit. Megjithatë, shumica mendojnë se Reforma në Drejtësi ka filluar të japë rezultate. Perceptimi i qytetarëve është se qeverisja qendrore përbën segmentin më të korruptuar./ Monitor

The post “Korrupsioni nuk na lë të rritemi”, çfarë thonë të dhënat appeared first on Lapsi.al.


Huazuar nga Lapsi.al

Back to top button