Aktualitet dhe Lajme

A do të garojë për Shtëpinë e Bardhë ish-Presidenti? Trump përballet sot me Gjykatën e Lartë, çfarë mund ta skualifikojë nga beteja me Biden

Share

Gjykata e Lartë e SHBA do të dëgjojë argumentet ditën e sotme në çështjen e rrezikut të lartë që pritet se do të përcaktojë nëse Donald Trump ka të drejtë të kandidojë për president në zgjedhjet e këtij viti.

Gjashtë votues të Kolorados ngritën një padi vitin e kaluar duke pretenduar se Trump nuk ishte i përshtatshëm për të kandiduar për president sipas një dispozite pak të përdorur të amendamentit të 14-të të kushtetutës.

Dispozita thotë se çdo anëtar i Kongresit ose oficer i Shteteve të Bashkuara që bën betimin për të mbrojtur kushtetutën dhe më pas angazhohet në kryengritje, i ndalohet të mbajë postin. Ndalimi mund të anulohet vetëm me dy të tretat e votave nga të dy dhomat e Kongresit.

Sjellja e Trump gjatë sulmit të 6 janarit në Kapitol e skualifikon atë nga mbajtja e postit federal, pretenduan votuesit e Kolorados në padinë e tyre, të paraqitur vitin e kaluar në gjykatën shtetërore . Pas një gjyqi pesë-ditor, një gjykatës zbuloi se Trump ishte përfshirë në kryengritje , por nuk ishte një “oficer i Shteteve të Bashkuara” dhe refuzoi ta hiqte atë nga fleta e votimit. Në një vendim 4-3 në dhjetor, gjykata e lartë e Kolorados e anuloi atë vendim dhe e ndaloi atë nga votimi. Gjykata e Lartë ra dakord të dëgjojë çështjen në janar.

Ndërsa ka pasur disa padi që kërkonin të hiqnin Trump nga fleta e votimit, vetëm Kolorado dhe Maine e kanë bërë këtë deri më tani. Një gjykatës i Maine muajin e kaluar urdhëroi Sekretarin e Shtetit atje që të ndalonte përjashtimin e Trump derisa gjykata supreme amerikane të lëshonte një vendim.

Një vendim që mbështet vendimin e Gjykatës së Lartë të Kolorados nuk do ta largonte automatikisht Trumpin nga fletëvotimet në të gjithë vendin. Ndërsa disa shtete kanë kundërshtuar përpjekjet për të hequr Trump nga votimi primar, një gjykatë supreme që thotë se Trump mund të skualifikohet ndoshta do të shkaktonte një stuhi sfidash të shpejta në gjykatat shtetërore dhe gjykatat e tjera për ta skualifikuar atë nga votimi në zgjedhjet e përgjithshme.
Huazuar nga Albeu.com

Një kafe nga ju!

Back to top button