Aktualitet dhe Lajme

Nis rënia e nivelit në liqenin e Ulzës

Share

  Niveli i ujit në liqenin e Ulzës ka rënë deri në fshatin Rrethe-Baz. Duke qenë se periudha e shtimit natyral të peshkut krap është drejt përfundimit, rënia e nivelit të ujit pritet të ketë pak impakt negative në këtë aspect.

Zona që ka mbetur thuajse në të thatë është ajo mes fshatrave Urakë, Rukaj e Rrethe-Baz. Niveli i ujit në këtë zonë ka kaluar në atë të shtratit të lumit Mat. Specialistët thonë se mundësia e peshkut për të lëshuar vezët mbetet tek niveli i ujit në rrjedhën e lumit, sidomos të barishteve përgjatë tij.

Parashikimet e motit për reshje shirash me interval ka bërë që kompania që menaxhon basenin ujor të Ulzës të shfrytëzojë sasinë e ujit që ndodhej në të nga shirat e pranverës. Megjithatë, reshjet kanë qenë të pakta dhe nuk kanë ndikuar ndjeshëm në prurjet e lumit Mat apo përrenjëve të tjerë që furnizojnë liqenin e Ulzës.

Situata mund të bëhet kritike nëse reshjet me intensitet të lartë do të mungojnë për periudhën në vazhdim, ku rania e nivelit të ujit do të ndikonte jo vetëm tek HEC Ulëz, por edhe tek gjallesat ujore që jetojnë në këtë liqen.


Huazuar nga MatTv

Artikuj të ngjashëm

Back to top button