Aktualitet dhe Lajme

Gjërat e rëndësishme që duhet t’u mësoni fëmijëve tuaj para se të bëhen 5 vjeç

Pa dyshim, përpara se i vogli juaj të shkojë në kopsht, ka disa gjëra që duhet të dijë në mënyrë që të jetë i përgatitur për ditën e parë të “shkollës”. Pra, me afrimin e ditëlindjes së pestë të fëmijës suaj, duhet ta kishit trajnuar siç duhet, në mënyrë që ai të dijë katër gjërat e mëposhtme:

Emrat e prindërve dhe numrat e tyre

Fëmijët tuaj ju njohin si ‘mami’ dhe ‘baba’, por duhet të dinë gjithashtu se mami dhe babi kanë emra të vërtetë. Prandaj, sigurohuni që fëmija juaj të dijë emrin dhe mbiemrin tuaj (veçanërisht nëse jeni nëna dhe mbani mbiemrin tuaj) dhe një numër ku mund t’ju kontaktojë në çdo kohë. Ju mund ta bëni këtë përmes një kënge në mënyrë që melodia ta bëjë atë të kujtojë më mirë edhe “tekstin”. Në këtë mënyrë ai mund të ndajë informacionin e tij me një të mitur – nëse ndonjëherë e gjen veten në telashe – ose të marrë hua një telefon dhe t’ju telefonojë.

Si dhe kur të telefonojë numrat e emergjencës

Fëmijët tuaj ndoshta do të mësojnë në kopshtin e fëmijëve se kur dhe pse të thërrasin një ambulancë, por është mirë që ata ta dinë para se të mbushin pesë vjeç. Jepni disa shembuj, shpjegoni seriozitetin e situatës, pra kur duhet të telefonojë ambulancën dhe të bëjë një “provë”.

Për të parë majtas dhe djathtas

Edhe nëse jeni prindi më i vëmendshëm në botë, mund të ketë një moment kur fëmija do t’i shpëtojë vëmendjes tuaj ose do të vrapojë të arrijë një mik dhe të ketë nevojë të kalojë rrugën. Prandaj sigurohuni që ta stërvitni siç duhet. Mësojini atij të shikojë nga të dyja anët përpara se të kalojë rrugën dhe më e rëndësishmja të mos kalojë rrugën nëse nuk shoqërohet nga një i rritur.

Të mos kesh frikë nga të gjithë të huajt

Ka kuptim në përpjekjen tuaj për ta mbrojtur atë, për t’i thënë fëmijës të mos flasë ose të marrë asgjë nga të huajt. Por nëse fëmija ka një problem ose është i humbur, për shembull, dhe nuk ka një celular në vete për të thirrur prindërit e tij, ai do të duhet t’i drejtohet një të huaji. Sigurohuni që ajo e di se çfarë uniforme vesh një oficer policie dhe se do të jetë në gjendje të kërkojë ndihmë nga një grup i caktuar njerëzish, si nëna dhe babi dhe fëmijët e tyre ose një nëpunëse dyqani.

Huazuar nga Albeu.com

Artikuj të ngjashëm

Back to top button