Aktualitet dhe Lajme

Flutura kineze “pushton” edhe Blirin

  Prej disa vitesh flutura kineze ka qenë prezente në rrethin e Matit duke dëmtuar dhjetra hektarë pyje me bush. Masakra më e madhe mjedisore nga kjo flutur është shkaktuar në luginën e Shkopetit, ku ka tharë thuajse të gjithë shkurret e bushit.

Por prej dy vitesh, kjo lloj fluture i është sulur edhe pemës së blirit. Siç duket nga pamjet, një numër i madh fluturash kineze kanë pushtuar pemët e blirit në fshatrat e Njësisë administrative Baz.

Banorë të fshatrave thonë se prej të paktën dy vitesh kjo flutur shfaqet në periudhën e lulëzimit të pemës së blirit.

Ndërkohë, specialist e pyjeve shprehen se në këtë fazë, flutura nuk është dëmtuese për pemën e blirit, pasi ajo vetëm sa ushqehet me nektarin e lules. Sipas ekspertëve, dëmin në bimësi flutura kineze e bën vetëm kur është në formën e larvës. Në këtë periudhë ajo konsumon thuajse të gjitha gjethet e pemës duke e çuar drejt tharjes.

Në rastin e sulmit të blirit, për ekspertët dëmi më i madh është se flutura kineze konsumon nektarin që mund ta merrte bleta. Prania e madhe e fluturës e bën thuajse të pamundur që në të njëjtën pemë të marrë nektar edhe bleta.

Universiteti Bujqësor i Tiranës ka nisur prej tre vitesh një studim për mënyrën se si duhet të luftohet ky insekt por ende nuk ka arritur në një përfundim.


Huazuar nga MatTv

Back to top button